Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε ΕΝΦΙΑ, 100 δόσεις, έλεγχο καταθέσεων

Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε ΕΝΦΙΑ, 100 δόσεις, έλεγχο καταθέσεων
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΤΡ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, αναφέρεται στις τροποποιήσεις στο φορολογικό καθεστώς.

Στις αλλαγές που συζητά η κυβέρνηση σε σχέση με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή, τον ΕΝΦΙΑ, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνεντεύξεις του στις εφημερίδες «Πρώτο Θέμα» και «Real News», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Για τις 100 δόσεις
Ερωτηθείς από το «Πρώτο Θέμα» σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για την αποπληρωμή φορολογικών χρεών, ο αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνει ότι «πρέπει να δούμε παρεμβάσεις που ίσως το προηγούμενο διάστημα δεν είδαμε. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το χρέος του σε λιγότερο από τις 100 δόσεις, για ποιον λόγο να υπαχθεί σε αυτές;» και εξηγεί ότι υπάρχουν συζητήσεις με τους θεσμούς για το «πώς θα υπάρξουν έλεγχοι ώστε να δούμε ποιοι πρέπει να εντάσσονται και ποιοι όχι» με στόχο να επιβληθεί μια πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων. Απαντώντας για το ίδιο θέμα στη «Real News» ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ξαναδοθεί η ευκαιρία στους οφειλέτες για ρύθμιση χρεών σε 100 δόσεις.

Για τις καταθέσεις
Ο Τρύφων Αλεξιάδης αποκαλύπτει σε άλλο σημείο της συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» ότι «εντός του Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η μεγάλη διασταύρωση που γίνεται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ήδη από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας προκύπτουν χιλιάδες περιπτώσεις ανακόλουθων καταθέσεων σε σχέση με τις φορολογικές δηλώσεις το διάστημα 2000-2012. Βρέθηκαν δηλαδή φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με καταθέσεις εκατομμυρίων, ενώ δήλωναν 60.000 ή 70.000 ετήσιο εισόδημα. Άπαντες με αυτόματο τρόπο θα κληθούν να δικαιολογήσουν πού βρήκαν αυτά τα χρήματα. Μιλάω για εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και λογαριασμούς.

Για τον ΕΝΦΙΑ
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει στη Real News: «η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ο φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός. Αυτή την πρόταση καταθέσαμε στους θεσμούς και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο διάλογος. Η πρώτη δόση θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία με τους θεσμούς».

Για τον ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία από τώρα να περιορίσουν το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος. Συγκεκριμένα έχουν προθεσμία μέχρι τις 26 Αυγούστου να ελέγξουν την περιουσιακή τους εικόνα και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ ή να δηλώσουν, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, τις αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση που έγιναν εντός του 2014 όπως αγορά ή πώληση ακινήτου ή μεταβίβαση με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.

Μέχρι τη συγκεκριμένη προθεσμία οι φορολογούμενοι που είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε9 ενώ όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή και είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτα.

Τα στοιχεία που δηλώνονται στο Ε9 αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι. Η εκκαθάριση του φόρου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ενώ η εξόφλησή του θα γίνει πιθανότατα σε 5 ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.