Η ανέλπιστη κίνηση του Ζούκερμπεργκ για να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο Facebook

Η ανέλπιστη κίνηση του Ζούκερμπεργκ για να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο Facebook
epa06662252 CEO of Facebook Mark Zuckerberg testifies before the House Energy and Commerce Committee hearing on 'Facebook: Transparency and Use of Consumer Data' on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 11 April 2018. Zuckerberg is testifying before the second of two Congressional hearings this week regarding Facebook allowing third-party applications to collect the data of its users without their permission and for the company's response to Russian interference in the 2016 US presidential election. EPA/SHAWN THEW

Η πλατφόρμα εισάγει για πρώτη φορά μια λειτουργία που μπορεί να περιορίσει τις ανησυχίες όσων θέλουν να προστατέψουν τα δεδομένα τους.

 

Τα πρωτοσέλιδα που προέκυψαν από το συνέδριο προγραμματιστών του Facebook F8 την Τρίτη, αφορούσαν κυρίως την είσοδο της επαυξημένης πραγματικότητας στο Messenger, τη νέα υπηρεσία γνωριμιών του Facebook, ή την ενσωμάτωση του Instagram στο GoPro και το Spotify.

Όμως, η σημαντικότερη είδηση της ημέρας για τους 2,2 δισεκατομμύρια χρήστες του κοινωνικού δικτύου ήταν μάλλον μια σύντομη ανάρτηση του CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στη σελίδα της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της γνωστής πλατφόρμας αποκάλυψε μια νέα λειτουργία προστασίας της ιδιωτικότητας που ζητούσαν οι χρήστες εδώ και χρόνια: τη δυνατότητα διαγραφής του ιστορικού. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ, πρόκειται για «μια απλή δυνατότητα εκκαθάρισης του ιστορικού αναζήτησης στο Facebook – σε τι έχετε κλικάρει, ποιες ιστοσελίδες έχετε επισκεφθεί, κλπ.».

Πρόκειται για ένα εργαλείο που παραπέμπει στη δυνατότητα εκκαθάρισης του cache και των cookies στους περιηγητές ιστού – μια καθιερωμένη λειτουργία που παρέχεται εδώ και χρόνια από κάθε browser.

Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, η διαγραφή ιστορικού θα δείχνει σε κάθε χρήστη με ποιες εφαρμογές και ιστοσελίδες έχει αλληλεπιδράσει μέσω του Facebook. Και για πρώτη φορά, ο χρήστης θα μπορεί όχι μόνο να διαγράφει τα συγκεκριμένα δεδομένα από τον λογαριασμό του, αλλά και να απαγορέψει στο κοινωνικό δίκτυο τη συλλογή αυτών των δεδομένων από εδώ και στο εξής.

Αν και η λειτουργία διαγραφής ιστορικού (clear history) είναι σχετικά συνηθισμένη, η ανακοίνωση αυτή καθαυτή είναι τρομερά κρίσιμη επειδή δείχνει πόσο πολύ έχει κατανοήσει η εταιρεία τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών και των εποπτικών αρχών ως προς τον όγκο προσωπικών δεδομένων που συλλέγει το Facebook – ακόμα κι όταν οι χρήστες είναι εκτός σύνδεσης.

Αυτή η αφύπνιση των χρηστών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται έντονα για το πώς το Facebook κάνει χρήση (και κατάχρηση) των δεδομένων τους, έχει οδηγήσει σε δεκάδες αγωγές που αφορούν σχεδόν τα πάντα, από παραβίαση της ιδιωτικότητας μέχρι καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή. Λειτουργίες όπως η διαγραφή ιστορικού είναι απαραίτητα εργαλεία ώστε το Facebook να μπορέσει να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

«Ένα πράγμα που έμαθα από την εμπειρία της κατάθεσής μου στο Κογκρέσο είναι ότι δεν είχα αρκετά σαφείς απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα σχετικά με τα δεδομένα» έγραψε ο Ζούκερμπεργκ. «Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αποσαφήνισης αυτών των λειτουργιών, και θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα πράγματα σύντομα».

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει πότε ακριβώς θα καταστεί διαθέσιμη η λειτουργία διαγραφής ιστορικού.