Η «απόβαση» του Ρουχανί στην Ευρώπη φέρνει deals δισεκατομμυρίων

Η «απόβαση» του Ρουχανί στην Ευρώπη φέρνει deals δισεκατομμυρίων
epaselect epa05125624 President of the Islamic Republic of Iran Hassan Rouhani (L) meets Italian Prime Minister Matteo Renzi at Campidoglio Palace in Rome, Italy, 25 January 2016. Rowhani said he was looking to shore up economic ties with European Union countries, as he started a four-day trip to Italy and France that will also include a stop at the Vatican. EPA/GIUSEPPE LAMI

Ο Ιρανός ηγέτης περιοδεύει σε ευρωπαϊκές πόλεις και κλείνει συμφωνίες δισεκατομμυρίων.

Η πρώτη περιοδεία Ιρανού ηγέτη στην Ευρώπη μετά από μια δεκαετία φέρνει μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Χασάν Ρουχανί προσγειώθηκε στην Ιταλία τη Δευτέρα και μέσα σε λίγες ώρες είχε ήδη δρομολογήσει συμφωνίες μερικών δισ. δολαρίων που αφορούν νέα κατασκευαστικά έργα στη χώρα του από ιταλικές εταιρείες.

Μεταξύ των εταιρειών που έκλεισαν σημαντικά deal με το Ιράν είναι η Saipem, η οποία συμφώνησε με την κρατική επιχείριση πετρελαίου του Ιράν για τον εκσυχρονισμό των εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου.

Η εταιρεία Danieli υπέγραψε συμφωνία 5,7 δισ. ευρώ για την προμήθεια βαριών μηχανημάτων κι εξοπλισμού στο Ιράν.

Οι συγκεκριμένες είναι μόνο δύο από τις συνολικά 14 συμφωνίες –ή αλλιώς μνημόνια συνεργασίας- που υπεγράφησαν μεταξύ του Ιράν και της Ιταλίας μέσα σε μία μόνο ημέρα. Όπως μάλιστα ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, το συνολικό ύψος των συμφωνιών ξεπερνά τα 18 δισ. δολάρια.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναμένουν πολύ μεγάλα κέρδη από τις συμφωνίες με το Ιράν έπειτα από την άρση του εμπάργκο της ΕΕ και των ΗΠΑ αφότου επήλθε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Μάλιστα, ήδη ο Ματέο Ρέντσι έχει προγραμματίσει ταξίδι στο Ιράν τους επόμενους μήνες για να «συσφίξει περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις» με τη χώρα.

Το Ιράν αναζητά απεγνωσμένα τη συμβολή των δυτικών εταιρειών για να αποκαταστήσει το μερικώς απαρχαιωμένο σύστημα επεξεργασίας πετρελαίου ούτως ώστε να εκπληρώσει το στόχο για αύξηση της παραγωγής στο 1,5 εκατ. βαρέλια τη μέρα, εντός του τρέχοντος έτους.

Παρόμοιες συμφωνίες αναμένεται να κλείσουν έπειτα από τη συνάντηση του Ρουχανί με τον Φρανσουά Ολάντ και Γάλλους επιχειρηματίες στο Παρίσι την Τρίτη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μια από τις πιο μεγάλες συμφωνίες με τη γαλλική βιομηχανία θα είναι η προμήθεια περισσότερων από 100 αεροσκάφη από την Airbus.