Οι αριθμοί τηλεφώνου πεθαίνουν και το Facebook ετοιμάζεται

Οι αριθμοί τηλεφώνου πεθαίνουν και το Facebook ετοιμάζεται
Electronic cables are silhouetted next to the logo of Facebook in this September 23, 2014 illustration photo in Sarajevo. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: BUSINESS TELECOMS) - RTR47HVX Photo: REUTERS

Η εταιρεία προετοιμάζεται για ένα μέλλον χωρίς αριθμούς τηλεφώνου.

της Βαλεντίνα Ζάρια

Μήπως οι αριθμοί τηλεφώνου πεθαίνουν; Αν ρωτήσετε τον αντιπρόεδρο της Facebook, Ντέιβιντ Μάρκους, η απάντηση είναι ένα αδιαμφισβήτητο «ναι». Πρόσφατα, ο Μάρκους ανέβασε μια ανάρτηση στο Facebook που αναφερόταν στα επιτεύγματα της εταιρείας το 2015 και τα σχέδιά της για το 2016, με έμφαση στο Facebook Messenger.

Η βασική πρόβλεψη σύμφωνα με τον Μάρκους; «Η εξαφάνιση του αριθμού τηλεφώνου».

Το στέλεχος της Facebook εξήγησε ως εξής την πρόβλεψή του:

«Πλέον, μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα με τα τηλέφωνά μας. Από εκεί που τα χρησιμοποιούσαμε μόνο για να τηλεφωνούμε και να στέλνουμε μηνύματα με απλό κείμενο, πλέον είναι σαν να έχουμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην τσέπη μας. Η εξαφάνιση του συμβατικού τηλεφώνου σημαίνει και την εξαφάνιση των παλιών στυλ επικοινωνίας».

Άλλες τάσεις που εντοπίζει ο Μάρκους είναι η αντικατάσταση των εφαρμογών (apps) από νήματα (threads), καθώς «είναι πολύ ευκολότερο να έχεις τα πάντα σ’ ένα μέρος παρά να κατεβάζεις εφαρμογές που δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ ξανά».

Επίσης, ο Μάρκους υπόσχεται νέες εξελίξεις ως προς τον ψηφιακό βοηθό του Messenger, M.

Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο οι αριθμοί τηλεφώνου θα καταστούν παρωχημένοι. Πάντως, σύμφωνα με μια έρευνα του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, το πρώτο μισό του 2014, 44% των ενηλίκων Αμερικανών ζούσαν σε νοικοκυριά με ασύρματο τηλεφωνικό δίκτυο μόνο. Μια δεκαετία πριν, το αντίστοιχο ποσοστό που δεν διέθετε σταθερές τηλεφωνικές γραμμές ήταν μόλις 2%.