Η αστυνομία θα μπορεί να χρησιμοποιεί τους νεκρούς για να ξεκλειδώνει τηλέφωνα

Η αστυνομία θα μπορεί να χρησιμοποιεί τους νεκρούς για να ξεκλειδώνει τηλέφωνα

Όταν πεθάνεις, κάποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το νεκρό σώμα σου για να ξεκλειδώσει το iPhone σου.

της Emily Price

Η USA Today αναφέρει ότι η νέα τεχνολογία, που περιλαμβάνει το ξεκλείδωμα μέσω σάρωσης δακτυλικού αποτυπώματος και προσώπου, κάνει ευκολότερο το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου μας. Όμως, την ίδια στιγμή, καμία από αυτές τις μεθόδους ξεκλειδώματος δεν απαιτεί το να …βρισκόμαστε εν ζωή για να χρησιμοποιηθούν.

Το ζήτημα ήρθε στη δημοσιότητα με την περίπτωση του Devin Kelley, του εκτελεστή του Τέξας που σκότωσε πρόσφατα 25 άτομα σε μια εκκλησία.

Εντός 48 ωρών από το συμβάν, οι αστυνομικές αρχές θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει το δακτυλικό αποτύπωμα του Kelley για να ξεκλειδώσουν το τηλέφωνό του, εάν ο ίδιος είχε ενεργοποιήσει το TouchID στη συσκευή του, παρόλο που ο ίδιος ήταν νεκρός.

Ύστερα από 48 ώρες αχρησίας, η λειτουργία απαιτεί τον αριθμητικό κωδικό.

Το συγκεκριμένο χρονικό όριο πέρασε προτού οι αρχές προσπαθήσουν να ξεκλειδώσουν τη συσκευή, κι έτσι δεν είναι πλέον σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση σ’ αυτή.

Βεβαίως, όλο αυτό δεν ισχύει πάντα. Μιλώντας στην USA Today, ο Anil Jain, καθηγητής επιστήμης των υπολογιστών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Michigan, σημειώνει ότι καθώς το ανθρώπινο σώμα αποσυντίθεται, αλλάζει σχήμα. «Τα ανθρώπινα μέλη που βρίσκονται σε νερό ή σε πολύ ζεστό κλίμα αποσυντίθεται πολύ πιο γρήγορα» επισημαίνει.

Άρα, το κατά πόσο οι αστυνομικές αρχές είναι σε θέση να ξεκλειδώσουν μια τηλεφωνική συσκευή μετά τον θάνατο του χρήστη εξαρτάται από το πού και πώς πέθανε ο άνθρωπος.

Το μετά θάνατον ξεκλείδωμα είναι πολύ ευκολότερο στα παλαιότερα συστήματα. Οι πιο πρόσφατοι σαρωτές ανιχνεύουν αγωγιμότητα στο δέρμα – κι αυτός είναι ο λόγος που μια οθόνη αφής δεν δουλεύει όταν ο χρήστης φοράει γάντια. Τα δάχτυλα χάνουν την ιδιότητα αυτή λίγο μετά τον θάνατο.

Άρα, για να εισέλθει σε μια συσκευή, θα πρέπει κάποιος να φτιάξει ένα αγώγιμο αντίγραφο του δαχτύλου, κι αυτό ακριβώς κάνει το εργαστήριο του Jain: κατασκευάζει τέτοια αντίγραφα που έχουν χρησιμοποιηθεί για το ξεκλείδωμα τηλεφωνικών συσκευών.