Η Ben & Jerry’s σταματά να πουλά το παγωτό σε Δυτική Όχθη και ανατολική Ιερουσαλήμ

Η Ben & Jerry’s σταματά να πουλά το παγωτό σε Δυτική Όχθη και ανατολική Ιερουσαλήμ
A man buys Ben & Jerry's ice cream in Jerusalem on July 20, 2021. - American ice cream-maker Ben & Jerry's announced on July 19, 2021 they would stop selling their ice cream in the occupied Palestinian territories, saying its sale "is inconsistent with our values." In a statement, the Unilever subsidiary said they "hear and recognise the concerns shared with us by our fans and trusted partners," without elaborating. (Photo by Ahmad GHARABLI / AFP) Photo: AFP
Μπορεί το παγωτό να γίνει πολιτικοποιημένο;

Η Ben & Jerry’s δήλωσε ότι θα σταματήσει να πουλά παγωτά στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία εξήγησε ότι «δεν είναι σύμφωνο με τις αξίες μας να πωλούνται τα παγωτά Ben & Jerry’s στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια».

Η απόφαση της εταιρείας προκάλεσε την αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπενέτ ο οποίος είπε ότι η κίνηση αυτή είναι «ηθικά λανθασμένη» και θα αποδειχθεί επίσης «οικονομικά λανθασμένη».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ben & Jerry’s (@benandjerrys)

Η Δυτική Όχθη και η ανατολική Ιερουσαλήμ βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967. Περισσότεροι από 600.000 Εβραίοι ζουν σε περίπου 140 οικισμούς εκεί. Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί τους οικισμούς παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αν και το Ισραήλ το αμφισβητεί, αναφέρει το BBC.

Σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στις σελίδες της εταιρείας στο Twitter και το Instagram τη Δευτέρα, η Ben & Jerry’s τόνισε ότι η απόφασή της αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες των «θαυμαστών και των αξιόπιστων συνεργατών».

Οι αλλαγές θα γίνουν επιτρέποντας στις τρέχουσες ρυθμίσεις αδειοδότησης να λήξουν στο τέλος του επόμενου έτους, ανέφερε επίσης.

«Έχουμε μια μακροχρόνια συνεργασία με τον κάτοχο της άδειας, ο οποίος παράγει το παγωτό Ben & Jerry’s στο Ισραήλ και το διανέμει στην περιοχή», σημειώνεται. «Εργαζόμαστε για να το αλλάξουμε αυτό και, συνεπώς, ενημερώσαμε τους κατόχους άδειας ότι δεν θα ανανεώσουμε τη συμφωνία άδειας χρήσης όταν λήξει στα τέλη του επόμενου έτους», συνεχίζει.

Η Ben & Jerry’s διαχειρίζεται επίσης δύο καταστήματα στο Ισραήλ. Όπως είπε, θα διανείμει τα προϊόντα της στο Ισραήλ μέσω διαφορετικής συμφωνίας, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν «όταν είμαστε έτοιμοι».

Η βρετανική εταιρεία Unilever, στην οποία ανήκει στην Ben & Jerry’s από το 2000, υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη και ανακοινώθηκε από την Ben & Jerry’s και το ανεξάρτητο διοικητικό της συμβούλιο. Τόνισε, ωστόσο, ότι παραμένει «πλήρως δεσμευμένη» στη διατήρηση της παρουσίας της στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός κάτοχος άδειας της Ben & Jerry’s ρωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα Haaretz. «Η Global Ben & Jerry’s αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συμφωνία μαζί μας σε ενάμισι χρόνο ενόψει της άρνησής μας [να συμμορφωθούμε] με το αίτημά τους και να σταματήσουμε τις πωλήσεις σε ολόκληρο το Ισραήλ», δήλωσε. «Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση και τους καταναλωτές να μην επιτρέψουν το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ… Το παγωτό δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής», συνεχίζει.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντέδρασαν οργισμένα στην ανακοίνωση.

«Το μποϊκοτάζ του Ισραήλ αντικατοπτρίζει μια πλήρη απώλεια προσανατολισμού. Το μποϊκοτάζ δεν λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει και θα το πολεμήσουμε με όλη μας τη δύναμη», δήλωσε ο Μπένετ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ χαρακτήρισε την κίνηση ως «επαίσχυντη συνθηκολόγηση» στον αντισημιτισμό και στο κίνημα BDS ( Boycott, Divestment and Sanctions) το οποίο ζητά ένα πλήρες μποϊκοτάζ του Ισραήλ για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων.

«Πάνω από 30 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν εγκρίνει νομοθεσία κατά του BDS τα τελευταία χρόνια. Σκοπεύω να ζητήσω από καθένα από αυτά να εφαρμόσει αυτούς τους νόμους εναντίον της Ben & Jerry’s», είπε.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος BDS, Μαχμούντ Νουβάγια, χαιρέτισε την απόφαση της Ben & Jerry’s και κάλεσε την εταιρεία «να τερματίσει όλες τις διαδικασίες της με το απαρτχάιντ Ισραήλ».

Η Ben & Jerry’s ιδρύθηκε το 1978 από τους καλούς φίλους Μπεν Κοέν και Τζέρι Γκρίνφιλντ και στην ιστορία της διαθέτει έχει «τρέξει» εκστρατείες για κοινωνικά ζητήματα όπως τα δικαιώματα LGBTQ + και η κλιματική αλλαγή.