Η BlackRock αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα σταθεροποιηθεί για έναν χρόνο πριν επιστρέψει ο πληθωρισμός το 2024

Η BlackRock αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα σταθεροποιηθεί για έναν χρόνο πριν επιστρέψει ο πληθωρισμός το 2024
epa08127746 (FILE) - A view of the New York offices of the financial firm BlackRock in New York, New York, USA, 12 January 2016 (reissued 14 January 2020). Larry Fink, CEO of the world’s largest fund manager BlackRock, has written to executives that the climate change crisis shall guide the investments, reports state on 14 January 2020. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 52519496 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ετοιμαστείτε για μια «στασιμότητα πλήρους απασχόλησης».

Τον Δεκέμβριο, τα κορυφαία μυαλά της BlackRock είπαν στους πελάτες τους ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ ήταν κάτι που είχε προβλεφθεί. Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αν και είχαν σκοπό απλώς να δαμάσουν τον πληθωρισμό, θα οδηγούσαν τελικά σε ένα κύμα απώλειας θέσεων εργασίας και πτώσης του ΑΕΠ, προειδοποιούσαν οι ειδικοί. Αλλά τώρα με τον πληθωρισμό να εξασθενεί, την αύξηση του ΑΕΠ να συνεχίζεται και την αγορά εργασίας να παραμένει ανθεκτική, οι ειδικοί του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο έχουν γίνει λίγο πιο αισιόδοξοι για το μέλλον — τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

«Η βασική μας υπόθεση είναι ότι η οικονομία σε γενικές γραμμές θα παραμείνει στάσιμη για ένα ακόμη έτος καθώς θα παγιώνεται ο πλήρης αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων και οι καταναλωτές θα εξαντλούν τις αποταμιεύσεις τους από την πανδημία», έγραψαν οι Jean Boivin και Alex Brazier του BlackRock Investment Institute σε μια ανάρτηση ιστολογίου στις 14 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια στάσιμη οικονομία είναι ελαφρώς καλύτερη από μια συρρικνούμενη, αλλά οι Boivin και Brazier παρατήρησαν ότι εάν η πρόβλεψή τους είναι σωστή, η οικονομία θα έχει ουσιαστικά «παραμείνει στάσιμη» για δυόμισι συνεχόμενα χρόνια. «Αυτή θα ήταν η πιο αδύναμη τέτοια περίοδος στη μεταπολεμική εποχή εκτός της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης», εξήγησαν, αναφερόμενοι στην οικονομική κατάρρευση που προκλήθηκε από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων subprime το 2008.

Οι Boivin και Brazier υποστηρίζουν επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή» που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα. Η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων και η αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αυξάνουν το ποσοστό των συνταξιούχων στον πληθυσμό των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οι οποίες θα επιβραδύνουν την οικονομία και θα έχουν τη δυνατότητα να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι είμαστε έτοιμοι για ‘στασιμότητα πλήρους απασχόλησης’», έγραψαν οι δύο αναλυτές τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα αρχίσουν να «παγιώνονται» το 2024, ο πληθωρισμός θα επανεμφανιστεί.

Τα τελευταία χρόνια, η αλλαγή των προτύπων καταναλωτικών δαπανών και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με πανδημίες και πολέμους συνέβαλαν στη δημιουργία μιας «αναντιστοιχίας» στην οικονομία που πυροδότησε την άνοδο του πληθωρισμού, σύμφωνα με την BlackRock.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουσιαστικά, η οικονομία δεν ήταν έτοιμη για να παράγει αυτό που οι άνθρωποι πραγματικά ήθελαν να αγοράσουν και αυτή η ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης προκάλεσε άνοδο των τιμών. Αλλά τώρα, αν και αυτή η ανισορροπία «επιλύεται», επιτρέποντας στον πληθωρισμό να εξασθενίσει, η έλλειψη εργατικού δυναμικού απειλεί να επαναφέρει τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή.

Οι Boivin και Brazier διαπίστωσαν ότι το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ είναι 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι λιγότεροι από αυτό που θα ήταν αν συνέχιζε να αυξάνεται με τους ρυθμούς πριν από τον COVID. Και λόγω δημογραφικών δεδομένων, οι δύο μελετητές πιστεύουν ότι πλέον θα αυξάνεται μόνο κατά 0,5% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, σε σύγκριση με 1,5% πριν από την πανδημία.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «στασιμότητα πλήρους απασχόλησης» ή μια περίοδο ασθενούς ανάπτυξης με αυξανόμενο πληθωρισμό που προκαλείται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού. «Και αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο διανέμεται όλο το εισόδημα που δημιουργείται στην οικονομία: μεγαλύτερο μερίδιο θα καταλήγει στις τσέπες των εργαζομένων και μικρότερο μερίδιο στις εταιρείες και τους μετόχους τους», εξήγησαν οι Boivin και Brazier.

Η αύξηση των μισθών είναι εξαιρετική για τους εργαζόμενους, αλλά με την αύξηση των αμοιβών έρχονται λιγότερα κέρδη και αυξημένο κόστος για τις επιχειρήσεις, και αυτό «θα μπορούσε να συγκρατήσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις» και να τονώσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την BlackRock. Και επιπλέον: «Ένα μικρότερο εργατικό δυναμικό σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης που θα μπορέσει να διατηρήσει η οικονομία χωρίς τον αναζωπυρούμενο πληθωρισμό θα είναι χαμηλότερος: πιο πιθανό προς το 1% παρά το 2% που είχαμε συνηθίσει», προειδοποιούν οι Boivin και Brazier.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: