Η Deutsche Bank ξαναπήρε ξαφνικά ζωή, εν μέσω ζημιών και απολύσεων

Η Deutsche Bank ξαναπήρε ξαφνικά ζωή, εν μέσω ζημιών και απολύσεων
Κατάφερε η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας να αφήσει πίσω της το τοξικό παρελθόν;

του Geoffrey Smith

Όταν την περασμένη εβδομάδα οι μέτοχοι της Deutsche Bank διάβασαν τα αποτελέσματα της εταιρείας για όλο το περασμένο έτος, μάλλον θα ένιωσαν σαν τον ταξιδιώτη της ερήμου που βρίσκει μια όαση. Αλλά είναι πράγματι η βελτίωση των μεγεθών, για την οποία μίλησε ο CEO της τράπεζας, Christian Sewing, αληθινή ή πρόκειται για… οφθαλμαπάτη;

Για να το θέσουμε αλλιώς, κατάφερε πράγματι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας να αφήσει πίσω της το τοξικό παρελθόν; Βρήκε τρόπο να επιβιώσει σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων;

Εκ πρώτης όψεως, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο.

Η Deutsche Bank κατέγραψε ζημιές 5,3 δισ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε. Πρόκειται για το πέμπτο συναπτό έτος απωλειών για την τράπεζα, που φέρνει τις συνολικές ζημιές από το 2015 σε πάνω από 13 δισ. ευρώ. Και βέβαια παραμένει αντιμέτωπη με αρνητικά επιτόκια που πλήττουν τα περιθώρια κέρδους, μια ραγδαία επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία, και υψηλά κόστη, ιδιαίτερα αναφορικά με το δίκτυο υποκαταστημάτων της στη Γερμανία.

Αλλά με μια δεύτερη ματιά, η απάντηση στο αρχικό ερώτημα είναι «ίσως». Η «κακή τράπεζα», στην οποία ο Sewing έριξε junk στοιχεία ενεργητικού ύψους 288 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, αρχίζει να περιορίζεται ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, και με κόστος που είναι πιο ανεκτό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Όσο για τη «βασική τράπεζα», οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της Deutsche Bank του μέλλοντος κατέγραψαν αυξήσεις στα υποκείμενα έσοδα το τέταρτο τρίμηνο. Οι επενδυτές χάρηκαν ιδιαίτερα με την επίδοση του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η επάνοδος της τράπεζας φαίνεται να δίνει απάντηση στο ερώτημα που απασχόλησε τα τελευταία χρόνια τη διοίκηση της Deutsche Bank: πώς να κόψεις μια προβληματική βάση κόστους χωρίς να κόψεις παράλληλα μια πηγή πολύτιμων εσόδων σου.

Έναν χρόνο αφότου ανέλαβε τα ηνία της Deutsche Bank από τον John Cryan το 2018, ο Sewing αναγκάστηκε να αναλάβει δράση βλέποντας ότι μια πρώτη δέσμη μέτρων δεν είχε αποδώσει καρπούς. Έτσι, παράτησε το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της τράπεζας με hedge funds, έφυγε από το global equity, και δεσμεύτηκε να περικόψει κατά 25% τον αριθμό των εργαζομένων στην εταιρεία μέσα στην επόμενη τριετία.

Στους επενδυτές δεν άρεσαν αυτές οι αναγγελίες, τον περασμένο Ιούλιο, και η τιμή της μετοχής βρέθηκε να πέφτει κατά 7%. Όμως, ύστερα από τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας φαίνεται ότι αναθάρρησαν. Μια σειρά αναλυτών από τη JPMorgan μέχρι τη Royal Bank of Canada και τη Societe Generale αναβάθμισαν τις προοπτικές της τράπεζας. Και η τιμή της μετοχής ανέβηκε κατά 4,3%, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό 14μήνου.

«Μπορούμε δικαιολογημένα να πούμε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο και ότι η στρατηγική μας αποδίδει καρπούς» ανέφερε ο Sewing σε συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα.