Οι δισεκατομμυριούχοι του Snapchat

Οι δισεκατομμυριούχοι του Snapchat
epa05825220 Snapchat co-founders Bobby Murphy (L) and Evan Spiegel (C) ring the opening bell while standing with Thomas W. Farley (R), the President of the NYSE, during the initial public offering of Snap Inc, the parent company of Snapchat, at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 02 March 2017. Snap Inc. is being priced at 17 US dollars per share which gives the company a value of nearly 24 billion (USD). EPA/JUSTIN LANE

Τι κι αν ο Έβαν Σπίγκελ έγινε CEO με μισθό 1 δολάριο το χρόνο; Η είσοδος στο Χρηματιστήριο αποφέρει πολλά περισσότερα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Snapchat, Έβαν Σπίγκελ, θα έχει ετήσιο μισθό 1 δολάριο.

Αλλά ποιός χρειάζεται ρευστό όταν είναι ιδιοκτήτης μιας νέας, hot εταιρείας κοινωνικών μέσων;

Ύστερα από την αρχική δημόσια εγγραφή αυτής της εβδομάδας, ο 26χρονος CEO και ο συνιδρυτής Μπομπ Μέρφι αξίζουν πλέον τουλάχιστον 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια ο καθένας, καθώς η μετοχή της Snap έκλεισε την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης χθες στα 24,50 δολάρια.

Και το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει την αξία 16 εκατομμυρίων μετοχών που ο καθένας από τους ιδρυτές της Snapchat σχεδιάζει να πουλήσει σήμερα.

Η κίνηση αυτή θα προσθέσει άλλα 392 εκατομμύρια δολάρια στην καθαρή περιουσία του καθενός, βάσει της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Snap.

Υπό μία έννοια, ο Μέρφι και ο Σπίγκελ είναι πλουσιότεροι κατά 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια παραπάνω απ’ ό,τι οι ίδιοι νόμιζαν ότι θα είναι. Η αρχική δημόσια προσφορά της Snapchat είχε οριστεί επισήμως στα 17 δολάρια ανά μετοχή. Εάν η τιμή είχε παραμείνει εκεί μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, ο Μέρφι και ο Σπίγκελ θα είχαν επιτύχει καθαρή αξία «μόλις» 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ακόμα και μετά την πώληση των 16 εκατομμυρίων επιπλέον μετοχών.

Βεβαίως, η περιουσία του Μέρφι και του Σπίγκελ μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ τα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει σπίτια, αυτοκίνητα, ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα που μπορεί να κατέχουν.

Τέλος, οι μετοχές των ιδρυτών της Snapchat είναι πιθανό ότι αξίζουν πολύ περισσότερο από τις μετοχές της Snap που διατέθηκαν στο επενδυτικό κοινό. Αν και όλες οι μετοχές της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Snap ήταν τύπου Α χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο Σπίγκελ και ο Μέρφι κατέχουν εκατομμύρια επιπλέον μετοχών που τους εξασφαλίζουν υπερ-δικαιώματα ψήφου και απόλυτο έλεγχο της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: Το Snapchat…πάει Wall Street και αυτή είναι η ιστορία του