Η ΕΕ θα επιτρέπει την πρόσβαση κρατών στα στοιχεία όλων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων

Η ΕΕ θα επιτρέπει την πρόσβαση κρατών στα στοιχεία όλων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων
Ï áåñïäéÜäñïìïò äéáêñßíåôáé ìÝóá áðü ôï áåñïðëÜíï ÔóÝóíá. Óôï ðëáßóéï ôùí åêäçëþóåùí ôïõ 1ïõ Karditsa Fly- In åßíáé êáé ïé äùñåÜí ðôÞóåéò åèéóìïý ãéá ôï êïéíü óôá ìïíïêéíçôÞñéá áåñïðëÜíá, ÊõñéáêÞ 11 Ìáúïõ 2014. Ôï 1ï Karditsa Fly- In ðñáãìáôïðïéÞèçêå óôï Äçìïôéêü Áåñïäñüìéï Êáñäßôóáò, óôç Ìõñßíç, ôï ïðïßï îåêéíÜ êáé åðßóçìá ôçí Ýíáñîç ôçò ëåéôïõñãßáò ôïõ. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/×ÁÓÉÁËÇÓ ÂÁÚÏÓ

Ερωτηματικό παραμένει ο χρόνος που κάθε κράτος θα κρατά τα στοιχεία και κατά πόσο παραβιάζονται ή όχι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Σε συμφωνία έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχει θέσει το Ευρωκοινοβούλιο για το λεγόμενο “PNR”, δηλαδή την Οδηγία που θα επιτρέπει την πρόσβαση των κρατών μελών στα στοιχεία των επιβατών αεροπορικών πτήσεων στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, κατέληξαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ κατά το πρώτο μέρος της σημερινής συνεδρίασης που αφορούσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής. Οι τελευταίες ενστάσεις των ευρωβουλευτών σχετίζονταν με το χρονικό διάστημα που θα διατηρούνται τα εν λόγω δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. “Σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα τα κράτη μέλη συναίνεσαν έτσι ώστε το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων να ανέρχεται στους έξι μηνες”, όπως ζητήθηκε από τους ευρωβουλευτές, δήλωσε μετά από τη συνεδρίαση ο Ετιέν Σνάιντερ, προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε “ισορροπημένη” τη συμφωνία, μεταξύ της “ασφάλειας των πολιτών” και της “προστασίας των προσωπικών δεδομένων”.

“Έχουμε λάβει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών οι ενδοευρωπαϊκές πτήσεις και οι πτήσεις charter θα συπεριλαμβάνονται” στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζανέβ, αναφερόμενος σε ένα ακομά ζήτημα το οποίο παρέμενε ανοιχτό. Σύμφωνα με τον Ε. Σνάιντερ, αυτό θα γίνεται όχι σε υποχρεωτική αλλά σε «εθελοντική βάση».

Επιπλέον, οι 28 υπουργοί ενέκριναν μεταξύ άλλων την πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του ειδικού αντιτρομοκρατικού κέντρου στη Europol, το οποίο αναμένεται να παρέχει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συνεργασία με παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, για τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο.