Citi: Η Ελλάδα δεν αξιοποιεί όσο θα έπρεπε το ψηφιακό χρήμα

Citi: Η Ελλάδα δεν αξιοποιεί όσο θα έπρεπε το ψηφιακό χρήμα
Συσκευή POS σε εμπορικό κατάστημα στην Αθήνα, την Τρίτη 01 Αυγούστου 2017. Άτυπη παράταση της προθεσμίας, για την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, γνωστών ως POS, δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην ομάδα των αναπτυσσόμενων χωρών τοποθετεί την Ελλάδα η Citi όσον αφορά την ετοιμότητα χρήσης των ψηφιακών πληρωμών. Η αύξηση στη χρήση του ψηφιακού χρήματος μπορεί να φέρει ως και ένα τρισ. δολάρια στη νόμιμη οικονομία, υποστηρίζει η τράπεζα.

Στην τρίτη ταχύτητα τοποθετεί την Ελλάδα η Citi όσον αφορά την ετοιμότητα και τον βαθμό χρήσης του ψηφιακού χρήματος.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 55η θέση και έχει υποχωρήσει κατά τέσσερις θέσεις από την αντίστοιχη μελέτη που είχε πραγματοποιήσει η Citi το 2014. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 66η θέση όσον αφορά στο επίπεδο των τεχνολογικών και χρηματοοικονομικών υποδομών, ενώ η καλύτερη επίδοση της χώρας αφορά στο επίπεδο των λύσεων ψηφιακού χρήματος που την φέρνει στην 43η θέση της κατάταξης.

Η Citi εκτιμά πως η αύξηση στη χρήση του ψηφιακού χρήματος κατά 10% παγκοσμίως θα διευκόλυνε την πρόσβαση 220 εκατ. ανθρώπων σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενώ οι ψηφιακές πληρωμές θα μειώσουν το κόστος διαχείρισης για τις επιχειρήσεις κατά 100 δισ. παγκοσμίως. Συνολικά, ένα τρισ. δολάρια θα έμπαινε στην επίσημη οικονομία ως αποτέλεσμα της διάδοσης των ψηφιακών συναλλαγών, τονίζει η Citi.

Η αμερικανική τράπεζα αξιολογεί συνολικά 84 χώρες, από τις οποίες 21 χαρακτηρίζονται ως έτοιμες για την πλήρη χρήση του ψηφιακού χρήματος, 12 σε μεταβατική φάση, 32 ως αναπτυσσόμενες (μεταξύ τους και η Ελλάδα) και 19 σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Οι πρωταθλητές, δηλαδή οι χώρες με τον μεγαλύτερο βαθμό ωριμότητας για τη χρήση του ψηφιακού χρήματος και των συστημάτων ψηφιακών πληρωμών είναι η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Δανία και η Ν. Ζηλανδία.