Η ΕΛΣΤΑΤ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους

Η ΕΛΣΤΑΤ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους
Εργαζόμενοι προετοιμάζουν κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας , Παρασκευή 2 Απριλίου 2021. Ξεκινά την Δεύτερα το λιανεμπόριο με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον διαχωρισμό του τζίρου των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων και καυσίμων από τους δείκτες του λιανεμπορίου, ώστε τα τελικά στατιστικά στοιχεία να αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της αγοράς πρότεινε στην ΕΛΣΤΑΤ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος Σταύρος Καφούνης και ο ειδικός γραμματέας Μανώλης Λουδάρος συναντήθηκαν στα γραφεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με τον πρόεδρο Αθανάσιο Θανόπουλο και στελέχη του φορέα.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καθώς και για τη μεθοδολογία και τις πηγές άντλησης στατιστικών δεδομένων που αφορούν την οικονομία και ειδικότερα το εμπόριο.

Ο κ. Καφούνης τόνισε τη σημαντική βοήθεια που προσφέρουν οι μηνιαίες και τριμηνιαίες εκθέσεις καθώς και οι δείκτες που καταγράφουν την εξέλιξη του εμπορίου στη χώρα μας τη δύσκολη αυτή περίοδο και πρότεινε τον διαχωρισμό του τζίρου των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων και καυσίμων από τους δείκτες του λιανεμπορίου, ώστε τα τελικά στατιστικά στοιχεία να αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της αγοράς.

Στη συνέχεια ζήτησε την περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας του συλλόγου με την ΕΛΣΤΑΤ εγκαινιάζοντας ένα κανάλι άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών των δύο φορέων, με σκοπό την αξιοποίηση αναλυτικότερων επί μέρους στατιστικών στοιχείων προς όφελος του εμπορικού κόσμου.

Ο κ. Θανόπουλος αποδέχτηκε την πρόταση, έθεσε στη διάθεση του συλλόγου τη Διεύθυνση Στατιστικών Επιχειρήσεων και διαβεβαίωσε για την έγκαιρη αποστολή των εκθέσεων που αφορούν το εμπόριο καθώς και την έναρξη της συνεργασίας για την αξιοποίηση επιμέρους γεωγραφικών και κλαδικών στοιχείων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ