Η ενεργειακή κρίση θα κοστίσει 38,5 δισεκ. ευρώ στα ιταλικά νοικοκυριά

Η ενεργειακή κρίση θα κοστίσει 38,5 δισεκ. ευρώ στα ιταλικά νοικοκυριά
27 May 2021, Bavaria, Augsburg: One-euro coins and 100-euro banknotes lie on a table. (to dpa "ECB briefing on the international role of the euro with ECB Executive Board member Fabio Panetta") Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών Assoutenti, τα ιταλικά νοικοκυριά θα ξοδέψουν, φέτος, μέχρι και 38,5 δισεκ. ευρώ περισσότερα από το 2021, λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων.

«Το κόστος που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, στο τέλος το πληρώνουν οι πολίτες, όπως είδαμε ήδη τον Ιανουάριο», τόνισε ο πρόεδρος της Assoutenti, Φάμπιο Τρούτσι.

Υπολογίσθηκε ότι κάθε ιταλική οικογένεια θα αναγκασθεί να ξοδέψει 1.480 ευρώ περισσότερο από το πέρυσι, αλλά δεν αποκλείεται, με την πάροδο των μηνών, το ποσό αυτό να αυξηθεί. «Η όλη κατάσταση θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να μειώσουν δραστικά τη συνολική τους κατανάλωση αγαθών», πρόσθεσε ο Τρούτσι.

Όπως αναφέρουν, χαρακτηριστικά, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση άγγιξε το 4,8%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1996. Τα είδη τροφίμων, τέλος, τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν -πάντα σε ετήσια βάση- κατά 3,8%.