Η επικείμενη εξαγορά από την Fitbit που ίσως να μην έχει τόσο καλά αποτελέσματα

Η επικείμενη εξαγορά από την Fitbit που ίσως να μην έχει τόσο καλά αποτελέσματα
epa04808199 A handout image made available by New York Stock Exchange (NYSE) showing CEO & Co-Founder, James Park (C) of California-based Fitbit, Inc. rings the Opening Bell 18 June 2015 as Executives and guests of California-based Fitbit, Inc. visit the New York Stock Exchange (NYSE) to mark the company’s initial public offering and first day of trading. Fitbit produces and develops health and fitness related wearable products. Reports state Fitbit shares surged as much as 60 per cent during the IPO, resulting in the company being valued at 6,5 billion USD. EPA/VALERIE CAVINESS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Τα υπέρ και τα κατά της εξαγοράς της Pebble σε σύγκριση με τους μεγάλους του χώρου.

του Άαρον Πρέσμαν

Η Fitbit βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για να αγοράσει την πρωτοποριακή εταιρεία παραγωγής smartwatch Pebble για 40 εκατομμύρια δολάρια, ή κάτι λιγότερο.

Όμως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο η εταιρεία κατασκευής βραχιολιών fitness θα μπορέσει να αντλήσει πολλά οφέλη από τη συμφωνία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fitbit, Τζέιμς Παρκ, προσπαθεί να καθοδηγήσει τη Fitbit εν μέσω μιας δύσκολης μετάβασης, καθώς οι δυσκολίες στην παραγωγή και οι στάσιμες πωλήσεις στην Ασία έχουν σπείρει την καταστροφή στην ανάπτυξη των εσόδων και στην τιμή της μετοχής της εταιρείας.

Οι μετοχές της Fitbit, οι οποίες ξεκίνησαν στα 20 δολάρια πέρυσι τον Ιούνιο, έχουν πέσει στα 8,56 δολάρια.

Μια προσφορά εξαγοράς της Pebble ίσως είναι ένα κομμάτι της στρατηγικής επανόδου που έχει υιοθετήσει ο Παρκ, σύμφωνα με αναφορά της ιστοσελίδας The Information, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές. Μια τέτοια συμφωνία θα κόστιζε 34 με 40 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει η TechCrunch, επίσης επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζονται.

Η Fitbit αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Ένα μοντέλο για την επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσε να είναι η εξαγορά από τη Fitbit της τεχνολογίας κινητών πληρωμών της υπό κατάρρευση startup Coin, τον περασμένο Μάιο. Η Fitbit πλήρωσε ένα μέτριο ποσό και προσέλαβε ένα μέρος του προσωπικού της Coin σε μια προσπάθεια να προσθέσει λειτουργίες κινητών πληρωμών σε μελλοντικά προϊόντα της Fitbit. Αλλά δεν εξαγόρασε την Coin, ούτε επεδίωξε να συνεχίσει να πουλά τη συσκευή κινητών πληρωμών της εταιρείας.

Η Pebble έκανε νέο ρεκόρ συγκέντρωσης χρημάτων στην πλατφόρμα Kickstarter όταν λάνσαρε το πρώτο smartwatch το 2012. Όμως, το ρολόι που κάποτε βρισκόταν στην πρωτοπορία της τεχνολογικής ανάπτυξης ξεπεράστηκε από προϊόντα της Apple, της Samsung, της Garmin, και άλλων. Η εταιρεία απέλυσε το ένα τέταρτο του προσωπικού της τον Μάρτιο. Οι πωλήσεις, οι οποίες δεν ήταν ποτέ τεράστιες, έχουν πατώσει τους τελευταίους μήνες. Το τρίτο τρίμηνο, η Pebble πούλησε μόλις περίπου 100.000 ρολόγια, λιγότερα από το ένα δέκατο των πωλήσεων της Apple και μισά απ’ όσα πούλησε πέρυσι, σύμφωνα με την IDC.

Ο Παρκ έχει προσπαθήσει να βάλει τη Fitbit στο τμήμα εκείνο της αγοράς που περιλαμβάνει smartwatch πλήρους γκάμας λειτουργιών. Το Blaze της Fitbit, που κοστίζει 200 δολάρια, περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη αφής, GPS, ηχητική προειδοποίηση κλήσης και μηνύματος, και εφαρμογή ελέγχου διασυνδεδεμένης συσκευής αναπαραγωγής μουσικής.

Κι όμως, όλα αυτά απέχουν πολύ απ’ όσα προσφέρουν τα βασικά μοντέλα smartwatch της Apple ή της Samsung, τα οποία μάλιστα είναι μόνο ελάχιστα ακριβότερα. Πολλοί αναλυτές δεν συμπεριλαμβάνουν καν το Blaze στην κατηγορία των smartwatch εφόσον δεν μπορεί να «τρέξει» εφαρμογές τρίτων μερών.

Η εξαγορά της Pebble θα μπορούσε να βοηθήσει τη Fitbit να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του «περίπου-smartwatch» της.

Όμως, το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη Fitbit εάν αποφασίσει να προσφέρει ένα πραγματικό smartwatch είναι η έλλειψη ενός οικοσυστήματος για την προσέλκυση developers λογισμικού που θα αναπτύξουν νέες εφαρμογές. Αντίθετα, η Apple και όλοι οι κατασκευαστές ρολογιών στην αγορά Android έχουν εκατομμύρια developers που γράφουν εφαρμογές για τις κινητές πλατφόρμες και μπορούν εύκολα να επεκταθούν για συσκευές που φοριούνται στον …καρπό.

Το πρόβλημα, δηλαδή, είναι ότι το app store της Pebble είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με τα καταστήματα λογισμικού της Apple και της Google.

Όπως φαίνεται κι από τη μάλλον νωθρή αντίδραση των επενδυτών στο άκουσμα της φήμης για μια επερχόμενη συμφωνία, μια εξαγορά της Pebble από τη Fitbit ίσως είναι κάτι πολύ λίγο που έρχεται πολύ αργά.

Πηγή: fortune.com