Η επιστροφή στο γραφείο φαινόταν κάποτε αναπόφευκτη. Είναι όμως έτσι;

Η επιστροφή στο γραφείο φαινόταν κάποτε αναπόφευκτη. Είναι όμως έτσι;
France, Saint-Georges de Montaigu, 2022-12-14. Teleworking is recommended in some regions such as Ile de France because of the snow and ice. A woman works on a computer screen from the living room of her home. Illustration of teleworking. Photography by Mathieu Thomasset / Hans Lucas. France, Saint-Georges de Montaigu, 2022-12-14. Le teletravail est recommande dans certaines regions comme l ile de France en raison de la neige et du verglas. Une femme travaille sur un ecran d ordinateur depuis le salon de son domicile. Illustration teletravail. Photographie de Mathieu Thomasset / Hans Lucas. (Photo by Mathieu Thomasset / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι εταιρείες ήδη αντιστρέφουν την πορεία τους.

του BYGLEB TSIPURSKY

Τα εκτενή πρωτοσέλιδα για εταιρείες που διατάζουν τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο μπορεί να κάνουν την επιστροφή στο γραφείο να φαίνεται αναπόφευκτη. Αντικατοπτρίζουν αυτοί οι τίτλοι την πραγματικότητα – ή είναι απλώς clickbait για ανήσυχους εργαζόμενους που θέλουν να αποφύγουν την απειλή της αναγκαστικής επιστροφής;

Πρόσφατα στοιχεία έρευνας από το The Conference Board παρέχουν μια απρόσμενη εικόνα του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες προσεγγίζουν τις υβριδικές πολιτικές στο χώρο εργασίας. Μετά από έρευνα σε 1.100 στελέχη επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του 24% από τις ΗΠΑ, τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι εντολές επιστροφής στο γραφείο από εταιρείες όπως η Amazon, η Disney και η Starbucks αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Στην πραγματικότητα, από τους διευθύνοντες συμβούλους από τις ΗΠΑ, ένα ισχνό 3% δήλωσε ότι θα μείωνε τη διαθεσιμότητα της εξ αποστάσεως εργασίας στις εταιρείες τους.

Εν τω μεταξύ, το 5% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα επεκτείνουν τις πολιτικές τους για την υβριδική εργασία. Ακόμη και ο Elon Musk, αφού αρχικά διέταξε όλο το προσωπικό του Twitter να επιστρέψει στο γραφείο, τώρα έχει αλλάξει πορεία. Υιοθέτησε την εξ αποστάσεως εργασία κλείνοντας τα γραφεία του Twitter στο Σηάτλ και τη Σιγκαπούρη, λέγοντας σε όλο το προσωπικό να εργάζεται εξ αποστάσεως.

Επιπλέον, πολλοί εργαζόμενοι αντιδρούν σθεναρά στις εντολές επιστροφής στο γραφείο, οδηγώντας σε αύξηση της δύναμης των εργαζομένων και ακόμη και σε συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες ως απάντηση σε αυτές τις άνωθεν υπαγορεύσεις. Τέτοιες τάσεις δείχνουν ότι η αναγκαστική επιστροφή στο γραφείο μπορεί να αντιστραφεί τους επόμενους μήνες.

Εν ολίγοις, είναι πιθανό το 2023 να δούμε μια μικρή επέκταση των εργαζομένων που εργάζονται εξ αποστάσεως. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι περισσότερες εταιρείες βρίσκουν ότι η πολιτική τους για τον υβριδικό χώρο εργασίας αποτελεί μια επιτυχημένη λύση για τον οργανισμό τους.

Ένα από τα βασικά οφέλη της πολιτικής υβριδικού χώρου εργασίας είναι η αυξημένη ευελιξία που παρέχει στους εργαζόμενους και η έλλειψη μετακίνησης, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Για παράδειγμα, μια έρευνα της Mercer σε 800 διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού ανέφερε ότι το 94% διαπίστωσε ότι το προσωπικό των εταιρειών τους ήταν περισσότερο ή εξίσου παραγωγικό όταν εργαζόταν εξ αποστάσεως σε σύγκριση με την εργασία στο γραφείο. Μια διετής έρευνα του Great Place to Work σε περισσότερους από 800.000 εργαζομένους έδειξε ότι η στροφή στην εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας αύξησε την παραγωγικότητα των εργαζομένων κατά 6% κατά μέσο όρο.

Τι γίνεται με τους λιγότερο παραγωγικούς υπαλλήλους; Όπως δήλωσε η Jane Fraser, διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, «μετρήστε πολύ προσεκτικά την παραγωγικότητα». Με τη μέτρηση της παραγωγικότητας, οι εταιρείες μπορούν να εντοπίσουν ποιοι εργαζόμενοι δυσκολεύονται με την απομακρυσμένη εργασία και να τους παρέχουν την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζονται για να είναι πιο παραγωγικοί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επιστροφή στο γραφείο – και αυτό είναι που η Fraser έχει δώσει εντολή σε ορισμένους από τους υπαλλήλους της στη Citi να κάνουν, προκειμένου να τους παρέχει ένα πιο δομημένο και συνεργατικό περιβάλλον.

Η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να προσφέρει καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και τη δυνατότητα εργασίας από τοποθεσίες που μπορεί να είναι πιο βολικές για τους εργαζόμενους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εργασιακή ικανοποίηση και διατήρηση των εργαζομένων, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Ας πάρουμε μια έρευνα της Cisco σε 28.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης: Το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η απομακρυσμένη και η υβριδική εργασία βελτίωσαν τη συνολική τους ευημερία.

Επιπλέον, η πολιτική του υβριδικού χώρου εργασίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους για τις εταιρείες, όπως ανακάλυψε ο Musk στο Twitter. Μειώνοντας την ανάγκη για χώρους γραφείων, οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν τα γενικά τους έξοδα και ενδεχομένως να εξοικονομήσουν δαπάνες όπως ηλεκτρικό ρεύμα, σύνδεση στο διαδίκτυο, και προμήθειες γραφείου.

Δείτε ακόμη:

Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι εταιρείες όσον αφορά την υβριδική εργασία