Η επιβολή δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα προκαλεί εμπορικό πόλεμο ΕΕ – Κίνας

Η επιβολή δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα προκαλεί εμπορικό πόλεμο ΕΕ – Κίνας
19 June 2019, North Rhine-Westphalia, Aachen: Numerous cars of the electric car manufacturer e.Go are standing in the factory hall. Vodafone has launched a mobile data network with the 5G transmission standard for electric cars at the Aachen production plant of the car manufacturer e.Go. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι το Πεκίνο θα προβεί σε αντίποινα με αντίμετρα που θα μπορούσαν να πλήξουν μια σειρά από εξαγωγές της ΕΕ προς τη χώρα.

Θέμα χρόνου, ακόμη και εντός της εβδομάδας, είναι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει νέο εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα.

Οι κινέζοι κατασκευαστές προετοιμάζονται ήδη για νέους δασμούς, αλλά οι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι το Πεκίνο θα προβεί σε αντίποινα με αντίμετρα που θα μπορούσαν να πλήξουν μια σειρά από εξαγωγές της ΕΕ προς τη χώρα, από κονιάκ έως γαλακτοκομικά προϊόντα, αναφέρουν διεθνείς αναλυτές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, έχει προειδοποιήσει ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να απορροφήσει την πλεονάζουσα παραγωγή της Κίνας», λέγοντας ότι η ΕΕ «δεν θα διστάσει» να προστατεύσει τις βιομηχανίες και τις θέσεις εργασίας.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει έρευνα κατά των επιδοτήσεων εν μέσω υποψιών ότι η Κίνα πλημμύριζε την ΕΕ με φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως αποτέλεσμα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και της μειωμένης εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης. Στην περίπτωση που η έρευνα της ΕΕ καταλήξει την Τετάρτη, όπως αναμένεται, στο συμπέρασμα ότι οι κινεζικοί κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν κερδίσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το Πεκίνο θα λάβει επίσημη προαναγγελία δασμών και θα έχει τέσσερις εβδομάδες για να προσκομίσει τυχόν στοιχεία που θα αντικρούουν την ευρωπαϊκή υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εταιρεία συμβούλων Rhodium Group, η οποία ειδικεύεται στην έρευνα για την Κίνα, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι δασμοί θα διαμορφωθούν στο 15%-30%, γεγονός που θα είναι εύκολα απορροφήσιμο για ομίλους όπως η BYD, η οποία λάνσαρε το εισαγωγικό της μοντέλο Dolphin hatchback στην ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι σε τιμή λίγο κάτω από 30.000 ευρώ.

Υπό τον φόβο των δασμών χθες Κυριακή σε δημοσίευμά τους οι Times αναφέρουν πως η Volvo μετατοπίζει την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων της από την Κίνα στο Βέλγιο. Εκτός από τη μεταφορά της παραγωγής των μοντέλων EX30 και EX90 στο Βέλγιο, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία ενδέχεται επίσης να μεταφέρει και τη συναρμολόγηση ορισμένων μοντέλων που προορίζονται για τη Βρετανία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που δεν κατονομάζονται. Η Volvo, ανήκει κατά πλειοψηφία στην κινεζική Zhejiang Geely.

Εν τω στην Ελλάδα, την περασμένη Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» που δίνει κίνητρα για τη μετάβαση στην Ηλεκτροκίνηση. Η επιδότηση αυτοκινήτου για φυσικά πρόσωπα, από 8.000 ευρώ, που ήταν ο προηγούμενος κύκλος, αυξήθηκε στις 9.000 ευρώ. Η επιδότηση, εάν συνδυαστεί και με την αύξηση της απόσυρσης παλαιού οχήματος, ανέρχεται στις 11.000 ευρώ. Η επιδότηση προσαυξάνεται επιπλέον κατά 1.000 ευρώ, για άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, και νέους έως 29 ετών. Για τα νομικά πρόσωπα, μειώνεται το ύψος της επιδότησης κατά 2.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: