Οι επόμενες κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη για τη Σουρωτή

Οι επόμενες κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη για τη Σουρωτή

Τι αναφέρουν στο FortuneGreece για τη διεκδίκηση της πολύφερνης «νύφης» πηγές προσκείμενες στον γνωστό επιχειρηματία.

Εντός του επόμενου 10ήμερου εκτιμά η πλευρά του Ιβάν Σαββίδη ότι θα έχει κλείσει η «υπόθεση» Σουρωτή, στα «χέρια» του οποίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή το 28% της βορειοελλαδικής βιομηχανίας εμφιάλωσης, με την Coca Cola να ακολουθεί με ποσοστό λίγο κάτω από το 20% και την First Athens Corporate Finance να ανακοινώνει ότι αποσύρει το επενδυτικό της ενδιαφέρον για την απόκτηση επιπλέον μετοχών.

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει καλή σχέση με τους μικρομετόχους και τους εργαζόμενους της ιστορικής επιχείρησης ο γνωστός επιχειρηματίας πραγματοποίησε χθες το απόγευμα συνάντηση μαζί τους τονίζοντας πως με τις επενδύσεις που δρομολογούνται, η Σουρωτή μπορεί να φθάσει να κερδίζει μεγάλα μερίδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανταγωνιζόμενη ακόμα το διεθνές brand Perrier. Ο ίδιος σκοπεύει να συνεχίσει με εντατικούς ρυθμούς τις συναντήσεις, καθώς ο στόχος που έχει τεθεί είναι τις αμέσως επόμενες μέρες να αυξηθεί το ποσοστό των μετοχών από 28% στο 35% – 40% και εν συνεχεία να προχωρήσει σταδιακά στη διαδικασία ΑΜΚ ύψους 15 εκατ. ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η παροχή τεχνογνωσίας σε επίπεδο marketing και πωλήσεων, καθώς και η αξιοποίηση των καναλιών διανομής των προϊόντων Σουρωτή, μέσω της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας logistics συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη που εδρεύει στη Ρωσία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση των πωλήσεων της Σουρωτής κατά 30%, άνοιγμα νέων αγορών και περιορισμό στα λειτουργικά κόστη της εταιρείας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του fortunegreece.com, ο κ. Σαββίδης έχει ήδη δώσει εντολή προκειμένου να γίνει έλεγχος σε ποιους ανήκουν τα οικόπεδα γύρω από το εργοστάσιο της Σουρωτή, προκειμένου να τα αγοράσει για επέκταση και ενίσχυση των εργοστασιακών εγκαταστάσεων σε επίπεδο παραγωγής. Ο ίδιος έχει επισημάνει δε πως η επένδυση έχει κοινωνικό χαρακτήρα και πως δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να διαταραχτούν οι υφιστάμενες εργασιακές ισορροπίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουρωτή έχει 1.400 μικρομετόχους που ελέγχουν ποσοστό άνω του 56% του μετοχικού κεφαλαίου. Τα μέλη του Συλλόγου Μικρομετόχων ελέγχουν κάτι παραπάνω από το 30%. Επίσης, μερίδιο μετοχικό 16% έχει ο Δήμος Θέρμης, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ελέγχει ποσοστό 4,5%.

Πηγές προσκείμενες στον γνωστό επιχειρηματία, αναφέρουν στο fortunegreece.com πως η στρατηγική του Ιβάν Σαββίδη είναι βασισμένη σε δύο άξονες: αφενός στην απόκτηση σημαντικού ποσοστού στη Σουρωτή, αφετέρου στην αναβάθμιση της γύρω περιοχής μέσα από την υλοποίηση επενδυτικών projects. Το Μοναστήρι του Αγίου Παϊσίου που μπορεί να δώσει μια άλλη δυναμική στον θρησκευτικό τουρισμό, τα Λουτρά Θέρμης, τα οποία ο κ. Σαββίδης έχει σκοπό να αξιοποιήσει αναβαθμίζοντάς τα κατά τα πρότυπα των ρωσικών υποδομών, όπως επίσης και η δημιουργία του αθλητικού κέντρου για τον ΠΑΟΚ – η οποία «κόλλησε» λόγω γραφειοκρατίας-, εκτιμάται ότι θα φέρουν «ζεστό» χρήμα στην τοπική οικονομία.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως, εφόσον υλοποιηθούν οι εν λόγω επιχειρηματικές κινήσεις, θα δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μια ιστορική επιχείρηση με έναν αιώνα ζωής
Το brand της ιστορικής επιχείρησης, η οποία φέτος συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής είναι πολύ δυνατό στην ελληνική αγορά, ενώ αξιόλογα δείγματα γραφής καταγράφει και στις αγορές του εξωτερικού που βρίσκεται τοποθετημένο. Πόσοι όμως γνωρίζουν την ιστορία του μη ανθρακούχου φυσικού νερού Σουρωτή το οποίο αναβλύζει από την περιοχή της λεκάνης του Ανθεμούντα που επισκεπτόταν ο Μέγας Αλέξανδρος προκειμένου να πάρει λίγο από το πολύτιμο νερό; Το όνομά του το πήρε από τον οικισμό Σουρωτή που δημιουργήθηκε στην περιοχή γύρω στο 1900.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1915, στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου γαλλικά στρατεύματα στρατοπέδευσαν στην περιοχή και ενθουσιασμένοι από την εξαιρετική ποιότητα του νερού δημιούργησαν το πρώτο υποτυπώδες εμφιαλωτήριο. Στη συνέχεια η σέρβικη μεραρχία του Μoράβα, στεγάζει το εμφιαλωτήριο σε νέο διώροφο κτίριο και μετονομάζει το νερό της πηγής σε «Kisepe Boda» (υπόξινο νερό). Το εμφιαλωτήριο δεν άργησε να περάσει σε ελληνικά χέρια και από το 1918 τη διοίκησή του αναλαμβάνουν Έλληνες.