Η επόμενη μέρα του Προϋπολογισμού – Οι στόχοι και ο λογαριασμός

Η επόμενη μέρα του Προϋπολογισμού –  Οι στόχοι και ο λογαριασμός

Οι προκλήσεις της κυβέρνησης έως τον Αύγουστο του 2018 και η έξοδος από τα μνημόνια.

Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί το success story της κυβέρνησης, έπειτα από την υπερψήφιση του προϋπολογισμού με το Μαξίμου να μετρά αντίστροφα έως τον Αύγουστο του 2018 για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνια.

Στόχος, λοιπόν, είναι η υλοποίηση των νέων μέτρων από το νέο έτος, τα οποία περιλαμβάνουν μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, με στόχο την εξοικονόμηση 58 εκατ. ευρώ, μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή συντάξεων για εξοικονόμηση 328 εκατ. ευρώ, αλλαγή τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου στα έσοδα θα συμπεριλαμβάνονται και οι εισφορές, για την είσπραξη επιπλέον 59 εκατ. ευρώ (124 εκατ. το 2019), κατάργηση απαλλαγής 50% για οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα, που θα αποφέρουν στο Δημόσιο 13 εκατ. ευρώ, φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, που θα αποφέρουν 74 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, από το 2018 προβλέπεται φόρος επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας (Airbnb) για την είσπραξη 48 εκατ. ευρώ, κατάργηση απαλλαγής ιατρικών δαπανών, που θα στοιχίσει στους φορολογούμενους 121 εκατ. ευρώ, κατάργηση έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, με κόστος για μισθωτούς και συνταξιούχους 68 εκατ. ευρώ, κατάργηση αφορολόγητου 25% σε βουλευτές-δικαστικούς, για την είσπραξη 44 εκατ. ευρώ, επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία, κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης και αυστηρότερη εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα.

Με βάση τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, για το 2018 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% του ΑΕΠ, η ανεργία να μειωθεί περαιτέρω στο 18,4%, το δημόσιο χρέος να διαμορφωθεί στο 179,8% του ΑΕΠ (332 δισ. ευρώ) και το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 3,82% του ΑΕΠ.

«Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός»

«Είναι η πρώτη μετά από οχτώ χρόνια που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο τόνισε ο πρωθυπουργός», Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2018.

«Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και θα επιτύχει τη σταθερή και διαρκή πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια μέσα και από την οριστική ρύθμιση του χρέους, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου», συνέχισε.

Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «ψεύτη και χωρίς καμία ιδεολογία», εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα στην ομιλία του στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης, αμφισβητώντας τα επιχειρήματά της για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.