Οι εταιρείες που έχουν υποστεί σημαντικές ζημίες από τον εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ

Οι εταιρείες που έχουν υποστεί σημαντικές ζημίες από τον εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ
epa06842507 US President Donald J. Trump speaks during a lunch meeting with Republican lawmakers, in the Cabinet Room at the White House in Washington, DC, USA, on 26 June 2018. EPA/Al Drago / POOL

Οι Osram και Daimler είναι τα τελευταία θύματα της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου.

Η Osram Licht AG έγινε το πιο πρόσφατο θύμα του εμπορικού πολέμου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο γερμανικός προμηθευτής εξαρτημάτων προβολέων προειδοποιεί ότι τα εμπόδια στις εισαγωγές αυτοκινήτων αποδυναμώνουν τις προοπτικές για την αυτοκινητοβιομηχανία.

«Οι περιορισμοί στο εμπόριο και τις πωλήσεις, καθώς και οι κίνδυνοι που αφορούν τον προγραμματισμό και επηρεάζουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, έχουν δημιουργήσει μια αισθητή αβεβαιότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο προμηθευτής φωτιστικού εξοπλισμού με έδρα στο Μόναχο. «Η επιχειρηματική επίδοση θα επηρεαστεί επίσης από την αναβολή έργων στους τομείς των κινητών συσκευών και της κηπουρικής».

Η Osram μείωσε τις προβλέψεις της αναφορικά με την αύξηση πωλήσεων και τα κέρδη για το τρέχον έτος, ωθώντας τις μετοχές σε μείωση 13% – πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και δύο μήνες. Η ανακοίνωση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κύματος προειδοποιήσεων από εταιρείες αναφορικά με τα αποτελέσματα της εμπορικής διαμάχης που προκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler AG την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη εξέχουσα εταιρεία που αναθεώρησε τις προοπτικές της προς τα κάτω λόγω των κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων.

Οι ζημιές μέχρι στιγμής

20 Ιουνίου: Η Daimler μειώνει την πρόβλεψη κέρδους επικαλούμενη την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

25 Ιουνίου: Η Harley λέει ότι τα αντίποινα της ΕΕ θα της κοστίσουν 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

26 Ιουνίου: Η εταιρεία παραγωγής του Jack Daniel’s, Brown-Forman, αυξάνει τις τιμές υπό το βάρος των δασμών της ΕΕ.

28 Ιουνίου: Ο ιδιοκτήτης της Volvo Cars, Li Shufu, λέει ότι οι καταναλωτές θα πληρώνουν περισσότερα για να αγοράζουν αυτοκίνητα καθώς κλιμακώνονται οι εμπορικοί πόλεμοι.

28 Ιουνίου: Η Osram αναφέρει ότι οι εμπορικές εντάσεις έχουν αποδυναμώσει τις πωλήσεις εξαρτημάτων φωτισμού για αυτοκίνητα. Η Daimler εκτιμά ότι οι Κινέζοι πελάτες θα αγοράζουν τώρα λιγότερα αυτοκίνητα μετά την επιβολή δασμών από το Πεκίνο στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ σε αντίποινα για τους δασμούς που επέβαλλαν οι ΗΠΑ. Η Osram ήδη αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της τον Απρίλιο, επικαλούμενη τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

«Δύσκολο να καταλάβουμε»

«Είναι δύσκολο για μας να καταλάβουμε πώς η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει τόσο ριζικά λιγότερο από τρεις μήνες μετά την προηγούμενη προειδοποίηση κερδών», ανέφερε η αναλύτρια της Morgan Stanley, Lucie Carrier, σε σημείωμά της. «Αναζητούμε περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά το τι συμβαίνει στην επιχείρηση και πόσο έλεγχο και ορατότητα έχει η εταιρεία στα κέρδη της».

Η Osram προβλέπει τώρα αύξηση των εσόδων από 1% έως 3% αντί για 3% έως 5% που ήταν προηγουμένως. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων φέτος θα ανέλθουν στα 570-600 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη που ανέφερε κέρδη ύψους 640 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία δεσμεύτηκε να επιταχύνει την περικοπή του κόστους και την αναδιοργάνωση των εργοστασίων της.

Οι μετοχές υποχώρησαν κατά 12% στα 37,09 ευρώ, την περασμένη Πέμπτη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να διαμορφώνεται στα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι χαμηλότερες προοπτικές κερδοφορίας της Osram επεκτείνονται και πέρα από την αυτοκινητοβιομηχανία: η Zumtobel Group AG, μια αυστριακή εταιρεία που κατασκευάζει συστήματα φωτισμού για κτίρια, ανέφερε την επιδείνωση της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου στην προειδοποίησή της για χαμηλότερα κέρδη.

Η Osram δέχεται πίεση από πολλαπλά μέτωπα. Περίπου το ήμισυ των εσόδων της προέρχεται από την αυτοκινητοβιομηχανία και οι προμηθευτές έχουν επίσης πιεστεί από το συνεχιζόμενο σκάνδαλο που αφορά τις εκπομπές των κινητήρων ντίζελ.

Η δραστηριότητα της Osram στον κλάδο του φωτισμού έχει επίσης συναντήσει δυσκολίες. Το τμήμα που παράγει λάμπες μπορεί να πουληθεί και ένα μέρος του – το σκέλος υπηρεσιών στις ΗΠΑ – βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης για κάποιες εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση εσόδων τον Μάιο.