Οι ευεργετικές διατάξεις στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις – Ενδεικτικά παραδείγματα

Οι ευεργετικές διατάξεις στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις – Ενδεικτικά παραδείγματα
Τι έχουν να κερδίσουν όσοι μπουν στη ρύθμιση που προωθείται στο άμεσο διάστημα.

«Απαλλαγή από κατασχέσεις και λοιπά αναγκαστικά μέτρα θα έχουν όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις. Δημιουργούμε, στην πράξη, τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, στους 88,6.

Αναφορικά με τη νέα ρύθμιση, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης είπε τα εξής:

«Για τις οφειλές των μη μισθωτών, προβλέπεται “κούρεμα” 54% στην κύρια οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις.

Για τις οφειλές των αγροτών, προβλέπεται μείωση κατά 100% στις προσαυξήσεις.

Στους εργοδότες παρέχεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, εφόσον καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή και έκπτωση 50%, αν επιλέξουν την τμηματική καταβολή σε έως 120 δόσεις.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ για όλους και 30 ευρώ για τους αγρότες».

Με βάση ενδεικτικά παραδείγματα που έδωσε ο κ. Πετρόπουλος, συνολική οφειλή ελεύθερου επαγγελματία, ύψους 24.000 ευρώ, θα μειωθεί στα 8.000 ευρώ (-66,6%) και οφειλή των 68.000 ευρώ θα πέσει στα 21.000 ευρώ (-69%). Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση θα απεγκλωβίσει περίπου 80.000 οφειλέτες που σήμερα αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω υψηλών οφειλών. «Ρυθμίζοντας τις οφειλές τους, θα μπορούν να λάβουν σύνταξη, από την οποία θα παρακρατείται το υπόλοιπο της οφειλής σε έως 120 δόσεις» διευκρίνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος έκανε ειδική αναφορά και σε δύο επιπλέον ευνοϊκές διατάξεις, πέραν της ρύθμισης των οφειλών, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο και είναι οι ακόλουθες:

«- Καταργείται το ηλικιακό όριο στις συντάξεις χηρείας. Αυξάνεται στο 70% από 50% το ποσοστό αναπλήρωσης. Προβλέπεται η καταβολή της σύνταξης χηρείας στα τέκνα θανόντων έως την ηλικία των 24 ετών, ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν ή όχι και παρέχεται πλήρης “κάλυψη” για παροχές ασθενείας έως την ηλικία των 35 ετών, αν δεν απασχολούνται.

– Επίσης, αυξάνεται στα 17 χρόνια από τα 13 χρόνια το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα μπορεί ο ασφαλισμένος να συμπληρώνει τις 1.000 ελάχιστες απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση οριζόμενου ορίου ηλικίας ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης».