Η ευρωπαϊκή Super League… πέθανε, ζήτω η Super League – Ρεάλ και Μπαρτσελόνα δεν κάνουν πίσω

Η ευρωπαϊκή Super League… πέθανε, ζήτω η Super League – Ρεάλ και Μπαρτσελόνα δεν κάνουν πίσω

Παρά το διαφαινόμενο ναυάγιο, το εγχείρημα της European Super League δεν φαίνεται να βουλιάζει, καθώς οι δύο πρωτεργάτες και ορκισμένοι ποδοσφαιρικοί εχθροί, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, υπό το βάρος των δυσθεώρητων χρεών που έχουν να αντιμετωπίσουν, ενώνονται για να κάνουν πράξη αυτό που εν αρχή είχαν οραματιστεί: τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από το οποίο θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Η συμμαχία των δύο συλλόγων υπογραμμίζει πώς, παρόλο που η Super League μπορεί να τελείωσε πριν ακόμη ξεκινήσει, η επισφαλής οικονομικκή κατάσταση των ανά τον κόσμο ποδοσφαιρικών συλλόγου διασφαλίζει ότι ο διχασμός θα συνεχιστεί.

Και τα δύο κλαμπ λένε ότι ένα νέο πρωτάθλημα είναι ζωτικής σημασίας, μετά από μια δεκαετία στην οποία κυριάρχησαν στο Τσάμπιονς Λιγκ της UEFA -κερδίζοντας συνολικά έξι τίτλους σε μια διοργάνωση που επιδιώκουν τώρα να εγκαταλείψουν- για να αποκομίσουν περισσότερα χρήματα.

Σημειώνεται πως τόσο η Ρεάλ Μαδρίτης όσο και η Μπαρτσελόνα δεν υποστηρίζονται οικονομικά από μεγιστάνες, αντίθετα ανήκουν στους οπαδούς τους. «Η πίεση στους συλλόγους να πάρουν τον έλεγχο των οικονομικών τους αυξάνεται εδώ και χρόνια» δήλωσε η Maria Rua Aguete, διευθύντρια της συμβουλευτικής εταιρείας Omdia, που εδρεύει στο Λονδίνο. «Παρότι η Super League είναι νεκρή, η UEFA κλονίστηκε στον πυρήνα της και είναι πιθανό ότι θα γίνουν αλλαγές για να μειωθούν η αστάθεια και η μεταβλητότητα του εισοδήματος».

Έσοδα – έξοδα

Η Μπαρτσελόνα κατέγραψε τα υψηλότερα έσοδα στο ποδόσφαιρο τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά έχει επίσης το υψηλότερο επίπεδο δανεισμού. Από τις 30 Ιουνίου, το χρέος της ανήλθε σε 488 εκατομμύρια ευρώ (590 εκατομμύρια δολάρια).

Στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο πρόεδρος Florentino Perez μίλησε για την αποκατάσταση των οικονομικών του συλλόγου. Αλλά το χρέος διογκώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετά την ακύρωση των αγώνων. Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του περασμένου έτους, ο σύλλογος άντλησε 205 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικά δάνεια για να αντισταθμίσει το χαμένο εισόδημα. Αυτό ώθησε το καθαρό χρέος στα 241 εκατομμύρια ευρώ.

Το 12μελές Super League κατέρρευσε όταν οι έξι αγγλικοί σύλλογοι άρχισαν αποσύρθηκαν από το εγχείρημα λόγω των σφοδρών αντιδράσεων των οπαδών τους. Ωστόσο, η εταιρεία που δημιουργήθηκε  εξακολουθεί να υπάρχει.