Οι Ευρωπαίοι έχουν επιλέξει το ΔΝΤ να κάνει τη «βρώμικη δουλειά»

Οι Ευρωπαίοι έχουν επιλέξει το ΔΝΤ να κάνει τη «βρώμικη δουλειά»

Κοινά μηνύματα, άλλη γλώσσα από Κομισιόν και ΔΝΤ για την αξιολόγηση και τα μέτρα.

 

Οι «βόμβες» Τόμσεν για το ασφαλιστικό και τα πρόσθετα μέτρα εξέπληξαν μόνο όσους εδώ και μήνες επιλέγουν να αγνοούν τα μηνύματα που έρχονται βροχή από το κουαρτέτο. Ότι, δηλαδή, η αξιολόγηση δεν κλείνει εάν δεν κλείσει το Ασφαλιστικό, αλλά και εάν δεν προσδιοριστεί το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα που θα το κλείσουν.

Το γεγονός ότι οι δανειστές έχουν εν χορώ απορρίψει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και επιμένουν ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει χωρίς μείωση κύριων συντάξεων, είναι κοινό μυστικό σε όσους ασχολούνται με τη διαπραγμάτευση, πολύ πριν κατατεθεί η πρόταση Κατρούγκαλου.

Ωστόσο, ο Πόουλ Τόμσεν επέλεξε να μιλήσει πλέον επισήμως και να θέσει τους όρους υπό τους οποίους το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ριζική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, χωρίς αύξηση εισφορών, αλλά με μείωση συντάξεων, οι οποίες θεωρούνται υψηλές, κάλυψη του δημοσιονομικού κενού από τώρα έως το 2018 με μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ και γενναία «ελάφρυνση χρέους».

Ο…σκληρός του ΔΝΤ προειδοποίησε, μάλιστα, ότι εάν το ελληνικό πρόγραμμα στηριχτεί σε αισιόδοξους στόχους, τότε το Grexit είναι προ των πυλών.

Οι Ευρωπαίοι επέλεξαν πιο διπλωματικό τρόπο έκφρασης, ωστόσο τα μηνύματα που έστειλαν δεν διέφεραν και πολύ από εκείνα του Ταμείου. Ζήτησαν από την Αθήνα να εφαρμόσει όσα υπέγραψε με το τρίτο Μνημόνιο και ψήφισε στη Βουλή το καλοκαίρι. Τόσο η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, περιέγραψαν το πλαίσιο για μια συμφωνία στην πρώτη αξιολόγηση. Ασφαλιστικό, κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και πλήρης αποπολιτικοποίηση του Δημόσιου Τομέα.

Πρακτικά, οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι οι στόχοι του Μνημονίου πρέπει να τηρηθούν, ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στα μέτρα με τα οποία μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Είναι προφανές ότι το ΔΝΤ έχει επιλεγεί από τους Ευρωπαίους (κυρίως από τους Γερμανούς) για να κάνει τη «βρώμικη δουλειά», πιέζοντας για μέτρα με μεγάλο πολιτικό κόστος. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται πρόγραμμα για τους Ευρωπαίους. Κατά συνέπεια, η εξεύρεση της κοινής γραμμής ανάμεσα στους θεσμούς για τα μέτρα μέσα από τα οποία θα επιτευχθούν οι στόχοι θα είναι και το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τη συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση.