Η φορολόγηση της μεγαλύτερης αγοράς κρυπτονομισμάτων προκαλεί νέα κατάρρευση στις συναλλαγές

Η φορολόγηση της μεγαλύτερης αγοράς κρυπτονομισμάτων προκαλεί νέα κατάρρευση στις συναλλαγές
Representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 28, 2021. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Grady McGregor

Την 1η Ιουλίου, η κυβέρνηση της Ινδίας θέσπισε έναν νέο σκληρό φόρο κρυπτονομισμάτων επιβάλλοντας εισφορά 1% σε όλες τις συναλλαγές crypto. Έκτοτε, οι συναλλαγές στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων της χώρας έχουν καταρρεύσει.

Ο όγκος συναλλαγών στο ινδικό χρηματιστήριο WazirX έχει μειωθεί κατά 68% από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος. Σε άλλα δημοφιλή ανταλλακτήρια στη χώρα, όπως το CoinDCX και το ZebPay, ο όγκος συναλλαγών έχει επίσης μειωθεί κατά 83% και 16%, αντίστοιχα. Το ινδικό ανταλλακτήριο Koinbazar φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση, με όγκο συναλλαγών αυξημένο κατά 7% από την 1η Ιουλίου. Αλλά παρά την πρόσφατη άνοδο, ο όγκος συναλλαγών του Koinbazar έχει βυθιστεί από τον Φεβρουάριο, όταν η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον φόρο κρυπτονομισμάτων. Το Koinbazar από 100 εκατομμύρια δολάρια που διαχειρίζεται καθημερινά σε συναλλαγές crypto έχει πέσει στα 44 εκατομμύρια δολάρια τώρα.

Οι Ινδοί επενδυτές και επιχειρηματίες κρυπτονομισμάτων έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι ο φόρος ήταν πολύ σκληρός και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση την αγορά συναλλαγών κρυπτογράφησης στην Ινδία, αναγκάζοντας τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις κρυπτογράφησης να φύγουν προς φιλικότερες δικαιοδοσίες.

«Θέλω να ζήσω στην Ινδία και να προωθήσω το οικοσύστημα Web 3.0», δήλωσε στο Bloomberg τον Μάρτιο ο Sandeep Nailwal, συνιδρυτής της πλατφόρμας κλιμάκωσης blockchain Polygon και ένας από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες κρυπτονομισμάτων της χώρας. «Αλλά συνολικά, με τον τρόπο που υπάρχει η ρυθμιστική αβεβαιότητα και το πόσο μεγάλη έχει γίνει η Polygon, δεν έχει νόημα για εμάς ή για οποιαδήποτε ομάδα να εκθέσει τα πρωτόκολλά της σε τοπικούς κινδύνους. Το brain drain είναι απολύτως τρελό».

Ο Nailwal και η ομάδα του μετέφεραν την de facto έδρα της Polygon από την Ινδία στο Ντουμπάι το 2020, επικαλούμενοι την έλλειψη σαφήνειας της χώρας όσον αφορά τη ρύθμιση της κρυπτογράφησης. Μέχρι σήμερα, η Polygon που ιδρύθηκε στην Ινδία φέρεται να μην διατηρεί γραφείο στην Ινδία.

Το ινδικό μέσο ενημέρωσης CNBC18 εκτίμησε πρόσφατα ότι 30 έως 50 κορυφαίοι επιχειρηματίες κρυπτονομισμάτων έχουν μεταφέρει τις επιχειρήσεις τους στο Ντουμπάι και σε άλλες, πιο φιλόξενες τοποθεσίες εν αναμονή της επιβολής του νέου νόμου από την κυβέρνηση της Ινδίας.

Μια έξοδος στα crypto θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε αυτό που έχει γίνει η μεγαλύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων στον κόσμο βάσει χρηστών. Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία κατέχουν κάποια μορφή κρυπτονομίσματος, μια βάση χρηστών που είναι σχεδόν τετραπλάσια από τις ΗΠΑ στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τον ιστότοπο σύγκρισης χρηματιστών BrokerChooser. Το υψηλό ποσοστό χρήσης στην Ινδία μπορεί να οφείλεται στο μέγεθος του πληθυσμού της – 1,4 δισεκατομμύρια – αλλά η χώρα φαίνεται να έχει και σχετικά υψηλά ποσοστά υιοθέτησης. Πέρυσι, η Ινδία κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από το Βιετνάμ στον παγκόσμιο δείκτη υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων της εταιρείας ερευνών Chainalysis, ο οποίος μετρά τον όγκο συναλλαγών crypto και άλλα δεδομένα από 154 χώρες.

Το μέλλον των συναλλαγών κρυπτογράφησης στην Ινδία φαίνεται πλέον αβέβαιο εν μέσω του νέου νόμου και της παγκόσμιας ύφεσης στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Ο νέος φόρος καθιστά την χώρα μία από τις πιο σκληρές φορολογικές δικαιοδοσίες για τους εμπόρους κρυπτονομισμάτων. Από την 1η Απριλίου, οι Ινδοί crypto traders πρέπει να καταβάλλουν φόρο κεφαλαιακών κερδών 30% και δεν μπορούν να διαγράψουν ζημίες για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, σύμφωνα με τον νέο νόμο.