Η Γαλλία ζητάει τη βοήθεια της Ε.Ε. στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ISIS

Η Γαλλία ζητάει τη βοήθεια της Ε.Ε. στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ISIS
French President Francois Hollande waits for a guest at the Elysee Palace in Paris, France, July 7, 2015. REUTERS/Pascal Rossignol - RTX1JDTH

Η ΕΕ εξέφρασε ομόφωνα την στήριξή της στη Γαλλία και την ετοιμότητά της να παράσχει τη βοήθεια που χρειάζεται.

 

«Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος επικαλείται το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ και έλαβε την ομόφωνη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό είναι μια τεράστια πολιτική πράξη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός άμυνας της Γαλλίας επικαλέστηκε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ και των υπουργών άμυνας το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο, αν ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Επικαλούμενη το άρθρο αυτό των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, η Γαλλία ζητά από τις χώρες της ΕΕ την “ενίσχυση και τη βοήθεια σε στρατιωτικές επιχειρήσεις” και την “υποστήριξη” προς τη Γαλλία στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

«Σήμερα η ΕΕ, μέσω των υπουργών άμυνας των κρατών-μελών της, εξέφρασε ομόφωνα την στήριξή της στη Γαλλία και την ετοιμότητά της να παράσχει τη βοήθεια που χρειάζεται», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ίδια τόνισε ότι η βοήθεια που θα παρασχεθεί στη Γαλλία θα είναι σε διμερές επίπεδο και ότι η ΕΕ θα έχει συντονιστικό ρόλο. Ανέφερε, ακόμη, ότι ήδη από σήμερα πολλά κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν να στηρίξουν με υλική βοήθεια τη Γαλλία, αλλά και να την ενισχύσουν σε θέατρα εξωτερικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Όπως είπε η Φ. Μογκερίνι, η Γαλλία θα έχει τις επόμενες ημέρες διμερείς επαφές με τα κράτη-μέλη για να προσδιοριστεί η στήριξη που χρειάζεται.

Τέλος, η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι το άρθρο 42 παραγραφος 7 της Συνθήκης δεν προβλέπει καμία επίσημη απόφαση. «Δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω διαδικασίες για να προχωρήσουμε», τόνισε η ίδια.

Σφαίρες και μία ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βόμβας ανακάλυψε η αστυνομία στα σπίτια δύο υπόπτων για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Η αστυνομία ανακάλυψε σφαίρες και μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βόμβας στα σπίτια δύο ανδρών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι κρατούνται ως ύποπτοι για τρομοκρατία σε σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας. Το γραφείο του εισαγγελέα αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Οι συνήγοροι των δύο ανδρών έχουν δηλώσει ότι οι πελάτες τους είναι αθώοι και ότι ενεπλάκησαν στην υπόθεση επειδή νωρίς το πρωί του Σαββάτου μετέβησαν οδικώς στο Παρίσι για να παραλάβουν τον κυρίως ύποπτο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος τους τηλεφώνησε και τους είπε ότι χάλασε το αυτοκίνητό του.

Η ταμπλόιντ εφημερίδα Derniere Heure, η οποία δεν αποκαλύπτει την πηγή της, γράφει ότι στα σπίτια των δύο ανδρών βρέθηκε νιτρικό αμμώνιο, ένα συνηθισμένο λίπασμα, το οποίο ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βόμβας.

Εκείνοι διέψευσαν ότι το είχαν αγοράσει για την κατασκευή εκρηκτικών, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο Μπραχίμ, είναι ένας από τους επτά καμικάζι που ανατινάχθηκαν την Παρασκευή στο Παρίσι με τις αυτοσχέδιες ζώνες με εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αστυνομία ανακάλυψε επίσης πυρομαχικά σε ένα από τα σπίτια, περιλαμβανομένων σφαιρών για Καλάσνικοφ του ίδιου τύπου τα οποία χρησιμοποίησαν κάποιοι από τους δράστες των επιθέσεων.

Η δικηγόρος του ενός από αυτούς, ο οποίος δεν κατονομάζεται, αρνήθηκε να σχολιάσει και είπε στο Ρόιτερς ότι ακόμη δεν έχει διαβάσει την έκθεση της αστυνομίας, ενώ ο δικηγόρος του δεύτερου υπόπτου, του Μοχάμεντ Αμρι, δήλωσε ότι ο πελάτης του αγνοούσε την ύπαρξη σχεδίου.

Ο δικηγόρος του Αμρι έχει δηλώσει ότι αυτός μαζί με τον άνδρα που δεν κατονομάζεται μετέβησαν οδικώς στο Παρίσι για να μεταφέρουν πίσω στις Βρυξέλλες τον 26χρονο Σαλάχ Αμπντεσλάμ νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Η αστυνομία, η οποία σταμάτησε για έλεγχο το αυτοκίνητό τους κοντά στη βελγική μεθόριο αλλά τους επέτρεψε να συνεχίσουν, αργότερα συνέλαβε τους δύο και αναζητεί τον Αμπντεσλάμ.

Οι άνδρες ζούσαν στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, μία φτωχική γειτονιά των Βρυξελλών όπου κατοικούν πολλές οικογένειες μουσουλμάνων μεταναστών και η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών σχετικά με τη δράση ακραίων ισλαμιστών.

Το Μεγάλο Τέμενος του Παρισιού κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους να διαδηλώσουν κατά της τρομοκρατίας την Παρασκευή

Το Μεγάλο Τέμενος του Παρισιού κάλεσε σήμερα «όλους τους πολίτες μουσουλμανικής θρησκείας και τους φίλους τους» να εκφράσουν την Παρασκευή «τη βαθιά τους αφοσίωση στο Παρίσι, στην ποικιλομορφία του και στις αξίες της Δημοκρατίας» μπροστά από αυτό τον χώρο λατρείας, σύμβολο του ισλάμ στη Γαλλία.

«Όχι στην τρομοκρατία και τη σύγχυση», αναφέρει το Μεγάλο Τέμενος του Παρισιού σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής «η κινητοποίηση και οι συγκεντρώσεις όλων των πολιτών είναι μια ανάγκη και η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που θέλουν να ενσταλάξουν το δηλητήριο της διχόνοιας και της καχυποψίας στην εθνική κοινότητα».

Στο κάλεσμα με τίτλο «Είμαστε όλοι Παρίσι!» διευκρινίζεται ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί μετά την προσευχή της Παρασκευής μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος, στο Καρτιέ Λατέν, παρουσία του Μεγάλου Μουφτή Νταλίλ Μπουμπακέρ και της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Παράλληλα το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Θρησκείας, που εκπροσωπεί τα περίπου 2.500 τεμένη της χώρας, «ζήτησε από τους μουσουλμάνους να προσευχηθούν για τη Γαλλία».

Στο μεταξύ αξιωματούχοι όλων των μεγάλων μουσουλμανικών ενώσεων καταδίκασαν «τη βαρβαρότητα» των επιθέσεων στο Παρίσι. Την ίδια ώρα όμως εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να συνδεθούν οι τζιχαντιστές με το ισλάμ και την πιθανότητα να επαναληφθούν αντιμουσουλμανικές ενέργειες, όπως συνέβη τον Ιανουάριο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και ενός εβραϊκού σούπερ- μάρκετ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ