Η Γερμανίδα που ετοιμάζεται να ελέγξει τα 26 τρισ. ευρώ των τραπεζών της Ευρωζώνης

Η Γερμανίδα που ετοιμάζεται να ελέγξει τα 26 τρισ. ευρώ των τραπεζών της Ευρωζώνης
epa10045271 German Minister for Economy and Climate Robert Habeck (C) talks to President of the Central Bank 'Bundesbank' of Germany Joachim Nagel (L) and Vice President of the Central Bank 'Bundesbank' Claudia Buch (R), during the German Federal Government's weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin, Germany, 01 July 2022. Ministers and the Chancellor are expected to discuss, among other topics, a draft law on the adoption of the federal budget for the fiscal year 2023 and federal financial plan 2022 to 2026. EPA/CLEMENS BILAN
Η αντιπρόεδρος της Bundesbank που για κάποιους στερείται της κατάλληλης εμπειρίας, αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του SSM.

Η Γερμανίδα Κλάουντια Μπουχ αναμένεται να είναι η νέα επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), που θα επιβλέπει τον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης, αξίας 26 τρισ. ευρώ, εν μέσω των προκλήσεων που θέτει στην ΕΚΤ ο πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια.

Η Μπουχ επικράτησε της Ισπανίδας Μαργκαρίτα Ντελγκάδο για την ανάδειξη της νέας επικεφαλής του SSM, στη θέση του απερχόμενου Αντρέα Ενρία, όπως αποφασίστηκε προκαταρκτικά σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η Γερμανίδα πρέπει τώρα να επιστρέψει στην ίδια Επιτροπή για δημόσια ακρόαση και χρειάζεται ακόμη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να αναλάβει επίσημα τη θέση της από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Οι περγαμηνές και οι προκλήσεις

Η Μπουχ κατέχει μέχρι σήμερα τη θέση της αντιπροέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας από το 2014. Η ίδια επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Γερμανία στον SSM μόλις τον περασμένο Μάρτιο, με την έλλειψη εμπειρίας της να οφείλεται για το ότι ορισμένα μέλη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου επέλεξαν την -πιο έμπειρη- Ντελγκάδο.

Άλλοι υποστήριξαν ότι η εμπειρία της Μπουχ στον ακαδημαϊκό χώρο, την κεντρική τραπεζική, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη διαχείριση της έδινε μια σταθερή αξίωση για τη θέση, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κλαούντια Μπουχ είναι μια υποψήφια με υψηλά προσόντα και τις κατάλληλες δεξιότητες για να ηγηθεί του SSM» είπε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Μάρκους Φέρμπερ.

Το κύριο καθήκον της Γερμανίδας στο νέο της ρόλο θα είναι να βελτιώσει και όχι να φέρει επανάσταση στην τραπεζική εποπτεία, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα επιμέρους χαρακτηριστικά των τραπεζών και όχι σε γενικούς κανόνες, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η κερδοφορία βρίσκεται πλέον σε αξιοσέβαστα επίπεδα μετά από μια δεκαετία και πλέον αδύναμων κερδών, και ο όγκος του 1 τρισ. δολαρίων από σωρευμένο χρέος που βρισκόταν στα βιβλία των δανειστών μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης την προηγούμενη δεκαετία έχει ως επί το πλείστον εξαλειφθεί.

Το πρόβλημα τώρα είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού, μια περίοδος με μικρή έως μηδενική ανάπτυξη, συνοδευόμενη από υψηλό πληθωρισμό, ένας συνδυασμός που θα θέσει και πάλι σε δοκιμασία την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων,

Οι τράπεζες παραπονιούνται επίσης για το ότι η εποπτεία έχει γίνει ακριβή και δυσκίνητη, οπότε η δουλειά της Μπουχ θα είναι να απλοποιήσει τη διαδικασία, δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com