Κρυπτονομίσματα: Οι δικαστικές νίκες και το κέρδος της Wall Street

Κρυπτονομίσματα: Οι δικαστικές νίκες και το κέρδος της Wall Street
(FILES) This file photo taken on November 20, 2017 shows gold plated souvenir Bitcoin coins arranged for a photograph in London. - Bitcoin plunged below 39,000 USD for the first time in more than three months on May 19, 2021 after China said cryptocurrencies would not be allowed in transactions and warned investors against speculative trading in them, despite the country powering most of the world's mining. (Photo by Justin TALLIS / AFP) Photo: AFP
Τί σημαίνει η νίκη της Grayscale επί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στο Εφετείο της Ουάσινγκτον.

Του Damien Scott

Όταν η εδραιωμένη εταιρεία κρυπτονομισμάτων Grayscale νίκησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενώπιον του Εφετείου της Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, ήταν η πιο σημαντική νομική νίκη του κλάδου μέχρι σήμερα. Η απόφαση έρχεται να προστεθεί σε δύο άλλες πρόσφατες αποφάσεις που πιθανότατα θα ανοίξουν τον δρόμο για την είσοδο των κρυπτονομισμάτων στη mainstream χρηματοπιστωτική.

Αυτή θα πρέπει να είναι μια στιγμή γιορτής για τους λάτρεις του Web3 – τα δικαστήρια αίρουν μακροχρόνια νομικά εμπόδια για την προσθήκη δισεκατομμυρίων χρηστών στις αλυσίδες blockchains – αλλά αυτή η στιγμή θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί καθοριστική για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι χρήστες μπαίνουν «στην αλυσίδα» – και αν αυτή η διαδικασία θα διατηρήσει τη μακροχρόνια αξία της αποκέντρωσης και των πλεονεκτημάτων της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων ή αν αυτό το ιδανικό θα προδοθεί.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην πρόσφατη υπόθεση της Grayscale, η οποία αμφισβήτησε τη μακροχρόνια άρνηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει τη δημιουργία ενός spot ETF σε Bitcoin. Ενώ η απόφαση δεν διατάσσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει το ETF, καθιστά μια ενδεχόμενη έγκριση σχεδόν δεδομένη (αν και το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθυστερεί τις αποφάσεις της για όλα τα spot ETF σε bitcoin μετά την απόφαση υπέρ της Grayscale σημαίνει ότι δεν θα είναι άμεση). Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τα οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αισθάνεται μάλλον πιο άνετα – όπως η μεγαλύτερη διαχειρίστρια κεφαλαίων στον κόσμο, η Blackrock – επιθυμούν επίσης να μπουν στο παιχνίδι των spot-ETF σε bitcoin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση αυτή αποκαλύπτει ένα δικαστήριο που κατανοεί την τεχνολογία, τα κενά του νόμου και τα διάφορα επιχειρήματα σχετικά με το πώς και γιατί πρέπει – ή δεν πρέπει – να εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες από τους ομοσπονδιακούς νόμους περί κινητών αξιών. Το δικαστήριο παραδέχεται επίσης ότι η κατάσταση της ρύθμισης του κλάδου βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά τα καλύτερα νέα για τον κλάδο είναι το κομμάτι της απόφασης που υποστηρίζει ότι η συγγραφή του κώδικα που διέπει ένα έξυπνο συμβόλαιο δεν καθιστά έναν φορέα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Το να μην καθιστούν τους ανθρώπους υπεύθυνους για το τι κάνουν οι απατεώνες με τον κοινό κώδικα στον υπολογιστή τους είναι ένα καλό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, αυτή η σημαντική νίκη μπορεί να αποδειχθεί πύρρειος, εάν σημαντικά νομικά ζητήματα (π.χ. το καθεστώς ασφάλειας των συμβολαίων) δεν επιλυθούν με πιο ολοκληρωμένο και συστημικό τρόπο. Οι διαφορές που διευθετούνται στα δικαστήρια σπάνια αποτελούν την καλύτερη πολιτική. Και ενώ η Wall Street μπορεί να φέρει ρευστότητα, τεχνογνωσία και νομιμότητα στον κλάδο, πρέπει να επιτραπεί στους επιχειρηματίες να πειραματιστούν με τα επιχειρηματικά μοντέλα που ξεκλειδώνει η τεχνολογία.

Διαφορετικά, αυτή η mainstream στιγμή θα είναι μια χαμένη ευκαιρία. Αντί για ένα δισεκατομμύριο χρήστες που θα κατέχουν και θα εμπορεύονται NFT, θα δημιουργούν αποδόσεις μέσω του DeFi και θα αποθηκεύουν αρχεία σε αποκεντρωμένα πρωτόκολλα όπως το Filecoin, ο mainstream χώρος των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Wall Street θα προσφέρει χρηματοοικονομικά προϊόντα που ενσωματώνουν τα κρυπτονομίσματα, υποβιβάζοντας τις αλυσίδες blockhains στο παρασκήνιο. Αντί για αποκεντρωμένα πρωτόκολλα που ενδυναμώνουν τους χρήστες μέσω της ψηφιακής ιδιοκτησίας, ο κλάδος θα γίνει απλώς το κατεστημένο που σφετερίζεται τους επιχειρηματίες. Ελπίζουμε πως όχι∙ σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες των επιχειρηματιών, των δικαστηρίων και των φορέων χάραξης πολιτικής στο εγγύς μέλλον θα απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com