Οι γερμανικές Τράπεζες τα «βάζουν» με την ΕΚΤ

Οι γερμανικές Τράπεζες τα «βάζουν» με την ΕΚΤ

Η ένωση των γερμανικών τραπεζών ζητά άμεση αλλαγή στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων.

Τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δημιουργούν προβλήματα για τις τράπεζες και είναι ώρα η ΕΚΤ να ξεκινήσει «μια πολύ προσεκτική αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής της» εν μέρει λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, όπως ανέφερε σήμερα η ένωση τραπεζών της Γερμανίας BdB.

«Τα χαμηλά επιτόκια είναι τεράστιο πρόβλημα για τις τράπεζες αλλά η στροφή σε ό,τι αφορά τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να εφαρμοστεί προσεκτικά», ανέφερε η BdB, προσθέτοντας ότι η νομισματική ένωση της ευρωζώνης δεν έχει ακόμα επιλύσει όλα της τα προβλήματα.

Την ίδια ώρα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s δεν αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μετακινηθεί από τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί για τη στήριξη της οικονομίας πριν από το 2018, παρά τις ενδείξεις επανόδου των πληθωριστικών πιέσεων. Σε έκθεση του επικεφαλής οικονομολόγου του S&P για την Ευρώπη και ενός συναδέλφου του σημειώνεται ότι το 2017 είναι πιθανόν να επανακάμψει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, αλλά ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των πιο ευμετάβλητων προϊόντων, όπως του πετρελαίου – αναμένεται να παραμείνει υποτονικός και να δώσει στην ΕΚΤ το περιθώριο για να διατηρήσει τη στήριξή της.

«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιλέξει να δει την αύξηση των ενεργειακών τιμών ως προσωρινή», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας: «Η νομισματική πολιτική είναι πιθανόν να παραμείνει χαλαρή, έως ότου ο δομικός πληθωρισμός αυξηθεί με τρόπο βιώσιμο, πιθανόν όχι πριν από το 2018». Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, η ΕΚΤ μείωσε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ τον μήνα από τον Απρίλιο έναντι 80 δισ. ευρώ μηνιαίως σήμερα, αλλά το παρέτεινε ως το τέλος του 2017. Διατήρησε, επίσης, το βασικό επιτόκιό της αναχρηματοδότησης στο μηδέν και το επιτόκιό της αποδοχής καταθέσεων στο -0,4%. Στη συνέχεια – και μετά την αύξηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο – ορισμένοι οικονομολόγοι και αρμόδιοι για την πολιτική, κυρίως στη Γερμανία, κάλεσαν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια.