Η γερμανική ατμομηχανή έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ μετά από μισό αιώνα

Η γερμανική ατμομηχανή έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ μετά από μισό αιώνα
epa04920252 FILE) A file photo dated 24 August 2005 showing a Bombardier Transportation employee beneath a tram at the company's production plant in Bautzen, Germany, produced for the export to Adelaide in Australia. German exports surged to record levels in July, figures showed 08 September 2015, as the weak euro makes German products more attractive amid rocky world markets. Exports increased in value to 107.1 billion euros (120 billion dollars) in July, up 6.2 per cent on the same period in 2014, according to the Federal Office for Statistics. Imports were also up 6.1 per cent in the same period reaching 82.1 billion euros (92 billion dollars) in value terms. Both exports and imports reached their highest monthly levels in July since records began, up 2.4 and 2.2 per cent respectively on the previous month based on seasonally adjusted figures. EPA/MATTHIAS HIEKEL

Τα σκήπτρα της Γαλλίας πήρε το 2015 η Γερμανία όσον αφορά τις εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έγιναν ο πρώτος προορισμός των γερμανικών εξαγωγών κατά το 2015, ξεπερνώντας τη Γαλλία, για πρώτη φορά από το 1961, με δεδομένη τη θετική τάση ανάπτυξης που κατέγραψε η αμερικανική οικονομία, αλλά και ένα πιο αδύνατο συναλλαγματικά ευρώ, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, στη Γερμανία.

Οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 19% στα 114 δισ ευρώ ( 127 δισ δολάρια) το 2015 συγκρινόμενες με μία αύξηση των εξαγωγών προς τη Γαλλία, κατά 2,5% στα 103 δισ ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 50 χρόνια, στο οποίο η Γαλλία δεν είναι πλέον ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει στο άμεσο μέλλον. “Πρόκειται για μακρόχρονη τάση,” δηλώνει ο Σίμον Γιούνκερ, ειδικός αναλυτής στο οικονομικό ινστιτούτο DIW.

Ο Γιούνκερ αποδίδει την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων της Γερμανίας με την ΗΠΑ, στην αύξηση της ζήτησης των γερμανικών προϊόντων εντός αμερικανικής οικονομίας, εξαιτίας των θετικών οικονομικών δεδομένων που ενισχύουν την κατανάλωση αγαθών, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η οικονομία των ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και είχε ανάπτυξη 2,4% το 2015, με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (OECD) ν’ αναμένει ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2%, το 2016.

Από την άλλη μεριά, το ΑΕΠ της Γαλλίας, αυξήθηκε κατά 1,1% το 2015, με τον OECD να εκτιμά ότι θ’ αυξηθεί κατά 1,2% τη χρονιά που διανύουμε.

“Η αμερικανική οικονομία κατά την περίοδο αυτή παρουσιάζει μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της, ευνοεί τις γερμανικές εταιρίες,” εξηγεί ο Μπέρναρτ Μέιτς, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στη Γερμανία. Τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται επίσης, “στις χαμηλές τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ, στο συγκριτικά χαμηλότερο επίπεδο μισθών στην αμερικανική οικονομία, αλλά και στην πιο ελαστική συναλλαγματική αξία του ευρώ, έναντι του δολαρίου,” συμπληρώνει. Από τα μέσα του 2014, το ευρώ υποτιμήθηκε κατά περίπου στο 1/5 της αξίας του, σε σύγκριση με το δολάριο, ακολουθώντας τη δημοσιονομική επέκταση των νομισματικών πολιτικών, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Αυτή η αλλαγή στη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου, ενίσχυσε σημαντικά τη ζήτηση γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό,” τονίζει ο Γιούνκερ. Καθώς συμμετέχει στην ευρωζώνη, η Γαλλία, δεν ήταν δυνατό να επωφεληθεί από την υποτίμηση του ευρώ, στο εξαγωγικό της εμπόριο με τη Γερμανία.