Η ΙΚΕΑ επενδύει 1 δισ. ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η ΙΚΕΑ επενδύει 1 δισ. ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο σουηδός «γίγαντας των επίπλων» κάνει στροφή προς την προστασία του περιβάλλοντος.   

Όχι λιγότερα από 1 δισ. ευρώ σχεδιάζει να δαπανήσει η IKEA, η μεγαλύτερη στον πλανήτη εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων, για να εξασφαλίσει την τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα των εγκαταστάσεών της από καθαρές πηγές ενέργειας και να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές του κλίματος.

Η IKEA, της οποίας οι πωλήσεις ανήλθαν πέρυσι σε 30 δισ. ευρώ, επιθυμεί να ηλεκτροδοτεί τα καταστήματά της και τα εργοστάσια της από καθαρές πηγές ενέργειας έως το 2020. Γι’ αυτό, θα επενδύσει 600 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας, επιπλέον των 1,5 δισ. ευρώ που έχει επενδύσει από το 2009. Έχει ήδη υπογράψει για τη λειτουργία 314 ανεμογεννητριών και έχει ήδη εγκαταστήσει 700.000 ηλιακά πάνελ στις οροφές των εγκαταστάσεών της. Επιπλέον, το Ίδρυμα IKEA θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, υποστηρίζοντας οικογένειες και κοινότητες σε χώρες ευάλωτες σε επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και απερήμωση.

Η Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Χωρών, οι οποίες φοβούνται την άνοδο της στάθμης της θάλασσας καλωσόρισε τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις της IKEA. Μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης, αυτή την εβδομάδα στη Βόννη, υψηλόβαθμων αξιωματούχων από 200 χώρες για να προετοιμάσουν τη διεθνή Συνάντηση Κορυφής για το Κλίμα στο τέλος του χρόνου στο Παρίσι, ο Αμτζάντ Αμπντάλα, επικεφαλής διαπραγματευτής της Συμμαχίας των Μικρών Νησιωτικών Χωρών, είπε ότι αισθάνεται «εγκαρδιωμένος, βλέποντας εταιρείες να αναλαμβάνουν ηγετικές πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα».

Το τελευταίο διάστημα, πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες παρότρυναν τις κυβερνήσεις των χωρών τους να δεσμευθούν για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, έξι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, η BG Group, η BP, η Royal Dutch Shell, η Total και η Eni, που στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για αδράνεια, ένωσαν τις φωνές τους, απευθύνοντας έκκληση για θέσπιση συστήματος τιμολόγησης άνθρακα.

Οι επενδύσεις αυτές «θα είναι ευεργετικές για τους πελάτες, ευεργετικές για το κλίμα και ευεργετικές για την IKEA επίσης» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτερ Άγκνεφγιαλ, διευκρινίζοντας ότι η κίνηση αυτή «αποκλείεται» να ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των προϊόντων στα καταστήματα στη Σουηδία. Τόνισε ότι το κίνητρο της IKEA είναι η επιθυμία να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στο κλίμα και όχι η εξασφάλιση δημοσιότητας για την εταιρεία: «Το να περάσουμε αυτό το μήνυμα στους πελάτες είναι κάτι δευτερεύον» είπε, αν και έρευνα που ζήτησε η εταιρεία πέρυσι έδειξε ότι μόνον το 41% των πελατών της θεωρεί ότι η IKEA είναι εταιρεία που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο «κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης», τη στιγμή που ο στόχος της εταιρείας ήταν το 70% έως το 2015.

Έχοντας κατά νου τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, η IKEA είπε ότι θα προμηθεύεται μεγαλύτερο όγκο ξυλείας και μαλλιού από βιώσιμες πηγές. Προσδιόρισε ότι θα διασφαλίσει πως έως το 2020, θα φυτεύει όσα δέντρα υλοτομεί. Πέρυσι, οι κύριες πηγές για πεύκο και άλλα ξύλα που χρησιμοποιεί στα συναρμολογούμενα έπιπλα της, ήταν η Πολωνία, η Λιθουανία, η Σουηδία, η Γερμανία και η Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ