Οι ηλεκτροπαραγωγοί λένε “όχι” στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία

Οι ηλεκτροπαραγωγοί λένε “όχι” στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία
A view of a pressure gauge at the "East Poltava" gas booster compressor station not far from Ukrainian city of Poltava, after a ceremony marking the opening of the new station, on June 27, 2014. The opening of the new station is part of an ambitious plan to modernize the Ukrainian gas production infrastructure. AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY (Photo by SERGEI SUPINSKY / AFP) Photo: AFP
Σχολιάζοντας το σχέδιο, ο ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας) τονίζει ότι «η πρόταση της ΡΑΕ δεν προσφέρει τα αναμενόμενα οφέλη στους καταναλωτές φυσικού αερίου, στους συμμετέχοντες στην αγορά και γενικά στην εθνική οικονομία.

Ηχηρό «όχι» στην τήρηση επιπλέον αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ιταλία λένε οι ηλεκτροπαραγωγοί (Mytilineos, Ηρων, Motor Oil και ΕΣΑΗ) τονίζοντας, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ για το προληπτικό σχέδιο δράσης, πως δεν υπάρχει κανένα όφελος για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Το σχέδιο προτείνει μεταξύ άλλων την αποθήκευση ποσοτήτων ισχύος 1,14 τεραβατωρών σε υπόγεια υποδομή της Ιταλίας. Σχολιάζοντας το σχέδιο, ο ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας) τονίζει ότι «η πρόταση της ΡΑΕ δεν προσφέρει τα αναμενόμενα οφέλη στους καταναλωτές φυσικού αερίου, στους συμμετέχοντες στην αγορά και γενικά στην εθνική οικονομία. Ο λόγος είναι ότι η περιορισμένη δυναμικότητα εισαγωγής φυσικού αερίου από την Ιταλία μειώνει κατά πολύ τα οφέλη της αποθήκευσης φυσικού αερίου για λογαριασμό της Ελλάδας σε υπόγεια εγκατάσταση στην Ιταλία, ενώ αντίθετα το διαχειριστικό κόστος μιας τέτοιας δράσης θα ήταν ιδιαίτερα υψηλό». Η Mytilineos αναφέρει ότι το κόστος για την εταιρεία αναμένεται να υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο σε περίπτωση κήρυξης συναγερμού τα αποθέματα στην Ιταλία είναι απολύτως επισφαλή. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα επιπλέον διαθεσιμότητας του TAP για εισαγωγές από τη γειτονική χώρα, καθώς η χωρητικότητά του έχει ήδη δεσμευθεί για τις ποσότητες που εισάγουν κάθε μέρα προμηθευτές και ΔΕΣΦΑ.

Η Mytilineos προτείνει αφενός οι προμηθευτές να έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν πώς θα ανταποκριθούν στην υποχρέωση να διατηρούν ικανά αποθέματα αερίου και αφετέρου θεωρεί ότι η ενίσχυση της Ρεβυθούσας με το FSU είναι επαρκής για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών. Η εταιρεία Ηρων σημειώνει επίσης πως «το προσδοκώμενο όφελος από την εν λόγω δράση είναι αμελητέο για την κατοχύρωση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας μας, ενώ το κόστος της για τους συμμετέχοντες, που στη συνέχεια θα πρέπει να ανακτηθεί μέσω του τέλους ασφάλειας εφοδιασμού, δυσανάλογα υψηλό». Επιπλέον, η «Ηρων» υποστηρίζει ότι ο νέος μηχανισμός με το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά δεν επιτρέπει την ανάκτηση του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου από την αγορά. Για τους λόγους αυτούς κρίνει την αποθήκευση στην Ιταλία αναποτελεσματική και αντιπροτείνει η Ελλάδα να ζητήσει από την Κομισιόν την εξαίρεσή της από την υποχρέωση αυτή, με το επιχείρημα ότι «έχει στα σκαριά» την επένδυση της υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα, η οποία, μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται στα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Η Motor Oil από την πλευρά της σημειώνει ότι η υποχρέωση θα πρέπει να αναληφθεί από τον ΔΕΣΦΑ. «Η διατήρηση αποθέματος φυσικού αερίου σε υποδομή αποθήκευσης της Ιταλίας θα πρέπει να γίνεται από τον διαχειριστή ΕΣΦΑ και να τίθεται σε διάθεση από αυτόν στην πλατφόρμα του χρηματιστηρίου ενέργειας».

Αντιθέτως, ο ΔΕΣΦΑ τάσσεται υπέρ της αποθήκευσης αερίου στην Ιταλία και της διάθεσής του μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας. Τέλος, η «Προμηθέας Gas» δεν εμφανίζεται αρνητική, αναφέρει ωστόσο ότι οι ποσότητες προς αποθήκευση πρέπει να υπολογιστούν με βάση το ποσοστό του κάθε προμηθευτή επί των εισαγωγών φυσικού αερίου στη χώρα και όχι με βάση το μερίδιό τους στην αγορά.