Η Ινδία βάζει «φρένο» στα σχέδια του Facebook για δωρεάν ίντερνετ

Η Ινδία βάζει «φρένο» στα σχέδια του Facebook για δωρεάν ίντερνετ
Facebook’s CEO Mark Zuckerberg interacts with technology students in a town hall-style meeting in New Delhi, India, Wednesday, Oct. 28, 2015. Zuckerberg is his second visit to India this year alone. (Shirish Shete/Press Trust of India via AP)

Η καμπάνια του Facebook για την παροχή δωρεάν ίντερνετ σε εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη έχει μπλοκαριστεί από την Ινδία.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ινδίας έκρινε τη Δευτέρα ότι οι πάροχοι υπηρεσιών οφείλουν να χρεώνουν την ίδια τιμή για το σύνολο του περιεχομένου, πράγμα που αποτελεί «πλήγμα» για την πρωτοβουλία «Free Basics», που στοχεύει στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών ίντερνετ σε ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.

Η καμπάνια «Free Basics» παρέχει πληροφόρηση για την υγεία, τα ταξίδια, τις θέσεις εργασίας και την τοπική αυτοδιοίκηση. Με την προσφορά ενός περιορισμένου αριθμού δικτυακών τόπων και υπηρεσιών, καθώς και με τη μετάδοση τόσο λίγων δεδομένων, το κόστος ελαχιστοποιήθηκε.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα της καμπάνιας παραβιάζει κεντρικά δόγματα της δικτυακής ουδετερότητας, η οποία ορίζει πως το σύνολο του περιεχομένου στο Διαδίκτυο και όλοι οι χρήστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Σημειώνουν, επίσης, πως το πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται ως αλτρουιστικό, στην πραγματικότητα «κρύβει» εμπορικούς σκοπούς του Facebook.

Ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, απαντά στους επικριτές του υποστηρίζοντας πως η πλατφόρμα «Free Basics» είναι ανοικτή σε όλα τα λογισμικά, δεν έχει διαφημίσεις και βοηθά τους λιγότερο τυχερούς χρήστες του Διαδικτύου να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Διαβάστε επίσης: Το πλάνο παγκόσμιας κυριαρχίας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ