Οι ΗΠΑ διαψεύδουν άμεση επέμβαση στη Συρία

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν άμεση επέμβαση στη Συρία

Απάντηση στα δημοσιεύματα βρετανικών MME για έντονη κινητικότητα σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά…

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε πληροφορίες των βρετανικών εφημερίδων «Telegraph» και «Guardian» σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ετοιμάζονται να αναλάβουν κοινή στρατιωτική δράση «μέσα στις προσεχείς ημέρες» στη Συρία.
Νωρίτερα δημοσίευμα της δεύτερης έκανε λόγο για προετοιμασίες που ξεκίνησαν με στόχο στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος Ασάντ, καθώς «μαχητικά και μεταγωγικά αεροπλάνα άρχισαν να συγκεντρώνονται στην αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, λιγότερο από 100 μίλια από τις ακτές της Συρίας».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, δύο πιλότοι που πετούν συχνά από την Λάρνακα ανέφεραν πως είδαν από το πιλοτήριό τους μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 στο έδαφος, καθώς και μικρότερα μαχητικά αεροπλάνα που πετούσαν σε σχηματισμό προς την Κύπρο στα ραντάρ τους.

Κάτοικοι κοντά στη βρετανική στρατιωτική βάση επιβεβαίωσαν πως έχει ενταθεί η κίνηση στην περιοχή τις τελευταίες 48 ώρες.
Η Κύπρος αναμένεται να αποτελέσει κόμβο για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών κατά στόχων εντός της Συρίας σε περίπτωση που αποφασιστεί στρατιωτική επέμβαση.

Τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε δηλώσει πάντως ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να δράσουν αν κριθεί απαραίτητο.

Άσαντ: «Αν δοκιμάσετε στρατιωτικά θα μετανιώσετε»

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αντίδραση στην χρήση χημικών όπλων στην Συρία, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζουν διάφορες επιλογές για τον Αμερικανό πρόεδρο έχοντας μια αίσθηση επείγοντος, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Αισθάνονται ότι υπάρχει μια λογική επείγοντος (…) αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

«Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία»
Το γεγονός ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό είναι «αδιαμφισβήτητο», διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, η χώρα του οποίου διεξάγει διαβουλεύσεις για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση εναντίον του συριακού καθεστώτος, τη στιγμή που οι ειδικοί του ΟΗΕ συλλέγουν δείγματα στον τόπο της φερόμενης επίθεσης.

«Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία», δήλωσε ο Κέρι προς δημοσιογράφους στη διάρκεια παρέμβασής του στην Ουάσιγνκτον, προσθέτοντας πως «αυτό είναι αδιαμφισβήτητο».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε «ηθικά αισχρή» τη χρήση αυτών των όπλων, που φέρεται ότι προκάλεσε το θάνατο περισσοτέρων των 1.000 ανθρώπων την περασμένη Τετάρτη στην ανατολική Γούτα, σύμφωνα με την αντιπολίτευση στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Χωρίς να υποδείξει κάποιον ως ένοχο, ο Τζον Κέρι διαβεβαίωσε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει πως αυτοί που προσφεύγουν στα πιο φρικτά όπλα εναντίον των πιο ευάλωτων πληθυσμών του πλανήτη πρέπει να λογοδοτήσουν». Ωστόσο ο Κέρι δεν έκανε λόγο για κάποιο σχέδιο για πλήγματα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκου.

Επί του πεδίου, οι ερευνητές του ΟΗΕ κατάφεραν τελικά να μεταβούν στη Μοανταμίγιατ αλ-Σαμ, μια τοποθεσία στη νοτιοδυτική Δαμασκό που ελέγχεται από τους αντάρτες και έγινε την Τετάρτη στόχος, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, μιας επίθεσης με χημικά όπλα από το καθεστώς. Παρά «τις πολύ δύσκολες συνθήκες», μπόρεσαν «να επισκεφθούν δύο νοσοκομεία και να μιλήσουν σε μάρτυρες, επιζήσαντες και γιατρους και μπόρεσαν επίσης να συλλέξουν δείγματα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Συρία: Σε τεντωμένο σχοινί το καθεστώς Άσαντ