Οι ΗΠΑ «κήρυξαν τον πόλεμο» στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ «κήρυξαν τον πόλεμο» στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2
epa07348303 (FILE) - Construction work takes place on the Nord Stream natural gas pipeline near Luebesse, Germany, 14 April 2011 (reissued 06 February 2019). According to reports, France has decided to vote against the Germany-supported Nord Stream 2 pipeline project, when the EU votes on its position on 07 February. Reportedly France does not want to harm Polish or Slovak interests and not further enhance dependence from Russian gas. EPA/Jens Buettner GERMANY OUT *** Local Caption *** 02687498 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε ξεκάθαρη την πρόθεση της Ουάσινγκτον να κάνει τα πάντα για να σταματήσει την κατασκευή του.

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε την Τρίτη από τη Βαρσοβία ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Με αυτό τον τρόπο ο Πομπέο υπογράμμισε την απουσία διάθεσης συμβιβασμού από την πλευρά της Ουάσινγκτον, την ώρα που η Γερμανία προσπάθησε χθες να προσεγγίσει τις ΗΠΑ δεσμευόμενη να εισάγει ήδη τα επόμενα χρόνια αμερικανικό υγροποιημένο αέριο και να κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, ο αγωγός αερίου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε πέρυσι, «έστειλε χρήματα» στη Ρωσία, βλάπτοντας την Ευρώπη.

«Αν και αυτή η συναλλαγή έχει σίγουρα μια εμπορική πτυχή, ενέχει τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια», τόνισε ο Πομπέο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πολωνό ομόλογό του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν απολύτως ξεκάθαρος για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα ώστε η ευρωπαϊκή ασφάλεια να βρίσκεται στο πρώτο πλάνο σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές αποφάσεις», τόνισε όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Ο νέος αγωγός προβλέπεται να διπλασιάσει τις ικανότητες του Nord Stream, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τις ακτές της Βαλτικής στη Ρωσία ως τη Γερμανία. Την κατασκευή του στηρίζει υπό όρους η Γαλλία, όμως σε αυτή αντιτίθενται οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία.

Περιπλέκεται το έργο

Εν τω μεταξύ, συμβιβαστική λύση βρέθηκε την νύκτα ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της Ένωσης για την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την μεταφορά φυσικού αερίου, σε μία εξέλιξη που θεωρείται ότι θα περιπλέξει την λειτουργία του Nord Stream 2.

Η συμφωνία, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της Ενωσης της Ενέργειας», ανέφερε η ρουμανική προεδρία της ΕΕ στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Νοέμβριο 2017 την τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για το φυσικό αέριο, ώστε να εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες στους αγωγούς που εισέρχονται στην Ενωση με αυτούς που εφαρμόζονται στις διευρωπαϊκές υποδομές: διαφάνεια τιμών, πρόσβαση στις υποδομές ή ακόμη διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ανάμεσα σε παρόχους και διαχειριστές του δικτύου.

Έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο, πρόοδος σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την διαμόρφωση κοινού κειμένου που παρουσιάσθηκε από την Γαλλία και την Γερμανία, επί του οποίου και συμφώνησαν οι 28 την περασμένη Παρασκευή. Αυτό επέτρεψε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είχε εκφράσει την θέση του επί της προτάσεως ήδη από τον Απρίλιο 2018.

Δεν χρειάσθηκε παρά μία σύσκεψη για την κατάληξη σε ένα ικανοποιητικό κείμενο.

Η πρόταση της Κομισιόν θεωρήθηκε ως έκφραση της βούλησης για καλύτερη πλαισίωση του σχεδίου της Gazprom για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στην Ρωσία και την Γερμανία, το οποίο επικρίθηκε στους κόλπους της ΕΕ. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το σχέδιο της Gazprom θέτει υπό αμφισβήτηση την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ και την ασφάλεια της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση για την συμφωνία η οποία επετεύχθη την νύκτα και προβλέπει «αποτελεσματικό έλεγχο για την διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ από τις εθνικές αρχές που εποπτεύονται από την Κομισιόν» και «ενισχύει την διαφάνεια και την συνεργασία ανάμεσα σε αρμόδιες εθνικές αρχές», εξηγεί η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η τροποποιημένη νομοθεσία θα επιτρέψει «τον περιορισμό της σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα σε διαχειριστές υποδομών και παρόχους φυσικού αερίου» ή επίσης «θα διασφαλίσει τιμές χωρίς διακρίσεις».

«Σήμερα, η Ευρώπη κλείνει ένα κενό στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Δράσης για το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανέτε. «Οι νέοι κανόνες διασφαλίζουν ότι η νομοθεσία της ΕΕ θα εφαρμοσθεί σε όλους τους αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο προς την Ευρώπη και ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται να πωλήσουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα σέβονται την νομοθεσία της Ενωσης στον τομέα της Ενέργειας», πρόσθεσε.