Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος επιβαρύνει την υγεία, αλλά και τον πλανήτη – 10 εναλλακτικές, γεμάτες πρωτεΐνη

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος επιβαρύνει την υγεία, αλλά και τον πλανήτη – 10 εναλλακτικές, γεμάτες πρωτεΐνη
Photo: pixabay.com
Ο FDA ενθαρρύνει τους ανθρώπους να διαφοροποιούν τις πηγές της πρωτεΐνης τους.

Η κατανάλωση περισσότερων από μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο The American Journal of Clinical Nutrition. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν από σχεδόν 220.000 συμμετέχοντες σε διάστημα 36 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, σχεδόν το 10% των συμμετεχόντων ανέπτυξε διαβήτη τύπου 2.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τη μικρότερη ποσότητα κόκκινου κρέατος.

Πέρα από μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, κάθε επιπλέον μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συνεπαγόταν 46% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και κάθε μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος επιπλέον 24% μεγαλύτερο κίνδυνο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

“Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας και προηγούμενες εργασίες άλλων, ένα όριο περίπου μιας μερίδας κόκκινου κρέατος την εβδομάδα θα ήταν λογικό για τους ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν την υγεία και την ευημερία τους”, δήλωσε ο Δρ Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Χάρβαρντ, σε δελτίο Τύπου σχετικά με τη μελέτη.

Άλλες μελέτες -αλλά όχι όλες- έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Μια μελέτη του 2013 από το Χάρβαρντ και την Κλινική Κλίβελαντ διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος με την πάροδο του χρόνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 – εν μέρει επειδή οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Αλλά ο κίνδυνος μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το ίδιο το κρέας. Μελέτη του Χάρβαρντ του 2018 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε συχνά κόκκινο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι μαγειρεμένο σε ανοιχτή φλόγα ή σε υψηλή θερμοκρασία -όπως όταν κάνετα μπάρμπεκιου- είχαν 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το μαγείρεμα των κρεάτων σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να παράγει χημικές ουσίες όπως ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοποίησης – όλα αυτά είναι γνωστά καρκινογόνα, αυξάνουν τη φλεγμονή ή μειώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποκατάστατα του κόκκινου κρέατος γεμάτα πρωτεΐνη

Αν αναρωτιέστε τι να φάτε αντί αυτού, υπάρχουν πολλές επιλογές.

Όλοι πρέπει να στοχεύουν στην κατανάλωση 50 γραμμαρίων πρωτεΐνης την ημέρα, με βάση μια δίαιτα 2.000 θερμίδων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Όμως, ο οργανισμός ενθαρρύνει τους ανθρώπους να διαφοροποιούν τις πηγές της πρωτεΐνης τους και να επιλέγουν από τα ακόλουθα:

• Φασόλια

• Μπιζέλια

• Φακές

• Αυγά

• Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών ή μηδενικών λιπαρών

• Ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι

• Προϊόντα σόγιας

• Άπαχα κρέατα

• Πουλερικά

• Θαλασσινά

Τα καλά νέα για τους ανθρώπους: Η αντικατάσταση μιας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς ή όσπρια θα πρέπει να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 30%. Η κατανάλωση πρωτεΐνης από γαλακτοκομικές πηγές αντ’ αυτού οδηγεί σε 22% μειωμένο κίνδυνο, διαπίστωσαν οι συγγραφείς της τελευταίας μελέτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com