Η κακοκαιρία Daniel έφτασε στη Λιβύη – Τουλάχιστον 150 οι νεκροί

Η κακοκαιρία Daniel έφτασε στη Λιβύη – Τουλάχιστον 150 οι νεκροί
MISRATA, LIBYA - SEPTEMBER 10: A view of the area as many settlements, vehicles and workplaces have been damaged after floods caused by heavy rains hit the region in Misrata, Libya on September 10, 2023. Emhmmed Mohamed Kshiem / Anadolu Agency (Photo by Emhmmed Mohamed Kshiem / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ανυπολόγιστες καταστροφές με τις αρχές να κηρύσσουν κατάσταση ακραίας έκτακτης ανάγκης.

Μετά την Ελλάδα, η ισχυρή μεσογειακή καταιγίδα Daniel σαρώνει και την ανατολική Λιβύη, έχοντας προκαλέσει ήδη τον θάνατο 150 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και δρόμους.

«Τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η Daniel στην Ντέρνα, στις περιοχές του Τζαμπάρ Αλ-Αχνταρ και στα προάστια του Αλ-Μαρζ» στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ο Μοχάμεντ Μασούντ, εκπρόσωπος της παράλληλης κυβέρνησης με έδρα την Βεγγάζη.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνθρωποι ανεβαίνουν στις στέγες των σπιτιών τους ή πάνω στα αυτοκίνητά τους στην προσπάθεια να λάβουν βοήθεια.

Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση ακραίας έκτακτης ανάγκης, δίνοντας εντολή για κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς η καταιγίδα έπληξε τη χώρα χθες, Κυριακή, και σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα έκλεισαν από το απόγευμα του Σαββάτου και για τρεις ημέρες, δήλωσαν στο Reuters δύο μηχανικοί .

Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε την Κυριακή πως έδωσε οδηγίες σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να “αντιμετωπίσουν αμέσως” τις ζημιές και τις πλημμύρες στις πόλεις της ανατολικής Λιβύης.

Τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη ανέφεραν ότι θα “παράσχουν επείγουσα ανακουφιστική βοήθεια σε υποστήριξη των προσπαθειών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο”.

Η καταιγίδα με την επωνυμία Daniel χαρακτηρίσθηκε από τους ειδικούς «ακραίο φαινόμενο ως προς την ποσότητα του όγκου βροχής» και έπληξε τις τελευταίες ημέρες την Ελλάδα, την Τουρκία και την Βουλγαρία προκαλώντας τον θάνατο 27 ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: