Η καταναλωτική μανία της κινεζικής Ημέρας των Εργένηδων άφησε πίσω της ένα βουνό σκουπίδια

Η καταναλωτική μανία της κινεζικής Ημέρας των Εργένηδων άφησε πίσω της ένα βουνό σκουπίδια

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για μια τεράστια οικολογική καταστροφή.

 

Η φετινή κινεζική Ημέρα των Εργένηδων με τις μεγάλες ηλεκτρονικές προσφορές για 24 μόνο ώρες, δεν δημιούργησε μόνο το ρεκόρ των 38 δισ. δολαρίων σε αγορές. Έφερε κι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Με περισσότερα από 331 εκατ. δέματα να διακινούνται σε ελάχιστες ώρες, το βουνό των σκουπιδιών που μένει πίσω προκαλεί την οργή των οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την Greenpeace, τα σκουπίδια που δημιούργησε η Ημέρα των Εργένηδων ξεπερνούν τους 160.000 τόνους. Αυτό περιλαμβάνει τα χάρτινα δέματα, το πλαστικό, τις ταινίες, και πολλά ακόμη υλικά συσκευασίας και μεταφοράς.

Alibaba και JD.com, δηλαδή οι δύο κολοσσοί του ηλεκτρονικού εμπορίου που κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας των πωλήσεων της Ημέρας των Εργένηδων, δήλωσαν μέσω εκπροσώπων τους ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να προωθήσουν μια πολιτική χρήσης υλικών συσκευασίας τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται όμως σε μια μόνο ημέρα. Το ζήτημα των εκατομμυρίων δεμάτων που διακινούνται στην Κίνα προσθέτει κάθε χρόνο ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία, μέσα στο 2015 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα 20 δισ. παραγγελίες, χρησιμοποιώντας 8,27 δισ. πλαστικές σακούλες, 9,92 δισ. κουτιά συσκευασίας, και τόση κολλητική ταινία που φτάνει για να τυλίξει ολόκληρη τη Γη για περισσότερες από 400 φορές!