Τουρκία – Πληθωρισμός: «Άλμα» στο 65% τον Ιανουάριο

Τουρκία – Πληθωρισμός: «Άλμα» στο 65% τον Ιανουάριο
epa06937818 A currency exchange office worker counts Turkish Liras in Istanbul, Turkey, 09 August 2018. Reports on 09 August state Turkish Lira hit record low against major currencies, recording 5.42 liras against the US dollar. The Turkish currency had plunged by almost 30 percent against the US dollar since the end of last year. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών ήταν η υγεία με 17,7%, τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και τα εστιατόρια με 12%.

O πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιανουάριο σημείωσε το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Αύγουστο, με άνοδο 6,7% από τον Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση έφτασε σχεδόν στο 65%, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) για τη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων διαμορφώθηκε σε 64,86% σε ετήσια βάση, ελαφρώς αυξημένος από το 64,77% του Δεκεμβρίου. Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών ήταν η υγεία με 17,7%, τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και τα εστιατόρια με 12%, καθώς και τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες με λίγο πάνω από 10%. Η ένδυση και η υπόδηση ήταν ο μόνος κλάδος που παρουσίασε πτώση τιμών σε μηνιαία βάση, με -1,61%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός, καθώς και οι μεταφορές, είδαν αυξήσεις μεταξύ περίπου 5% και 7% σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,4% από τον Δεκέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας βρίσκεται σε μια παρατεταμένη αποστολή μείωσης του πληθωρισμού, εφαρμόζοντας οκτώ διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάιο του 2023, σωρευτικά 3.650 μονάδων βάσης.

Η τελευταία αύξηση επιτοκίων, στις 25 Ιανουαρίου, αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης στο 45%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: