Η Κίνα αναμένει τα πρώτα δυτικά εμβόλια για τον κορωνοϊό

Η Κίνα αναμένει τα πρώτα δυτικά εμβόλια για τον κορωνοϊό
A woman gets vaccinated against the Covid-19 at the health center of Elafonissos, on the Elafonissos Island, on April 23, 2021. - Residents of the southern Greek island of Elafonissos received their covid vaccines, that will soon mark the destination as covid-free ahead of the opening of the tourist season on May 14. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP) Photo: AFP
Το Πεκίνο αντιστεκόταν στην τεχνολογία mRNA όμως τελικά είπαν το "ναι"

Η Γερμανία έστειλε στην Κίνα την πρώτη παρτίδα εμβολίων BioNTech κατά της Covid-19, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, το πρώτο μη κινεζικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που θα παραδοθεί στην Κίνα.

Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τον χρόνο παράδοσης και το μέγεθος του φορτίου που αποστέλλεται.

Η αποστολή ακολουθεί συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, βάσει της οποίας η Κίνα επιτρέπει σε Γερμανούς υπηκόους που ζουν στη χώρα να λάβουν το εμβόλιο. Ο Γερμανός ηγέτης πίεσε το Πεκίνο να επιτρέψει τη δωρεάν διάθεση του εμβολίου και σε Κινέζους πολίτες.

«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ένα φορτίο με εμβόλια BioNTech βρίσκεται καθ’ οδόν με προορισμό την Κίνα», είπε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Το Πεκίνο επέμενε μέχρι στιγμής να χρησιμοποιεί μόνο εμβόλια εγχώριας παραγωγής, τα οποία δεν βασίζονται στη δυτική τεχνολογία mRNA, αλλά σε πιο παραδοσιακές τεχνολογίες.

Η αποστολή ακολουθεί την κατάργηση του αυστηρού καθεστώτος lockdown από πλευράς Πεκίνου, της γνωστής πολιτικής «μηδενικής Covid-19», σε μια αλλαγή στάσης που οδήγησε σε κύμα κρουσμάτων που έπιασαν απροετοίμαστο το σύστημα υγείας.

Ειδικοί προβλέπουν ότι η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους από Covid-19 το επόμενο έτος.

Το να επιτρέπεται σε Γερμανούς ομογενείς να έχουν πρόσβαση σ’ ένα δυτικό εμβόλιο αποτελεί μεγάλη χειρονομία προς το Βερολίνο, που αντανακλά την προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχύσει τους δεσμούς με τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, έπειτα από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών για το εμπόριο και το κλίμα.