Η Κίνα… παίρνει στα σοβαρά την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης

Η Κίνα… παίρνει στα σοβαρά την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης
Photo: pixabay.com
Παρουσία εκπροσώπου της κινεζικής κυβέρνησης η σύνοδος για την τεχνητή νοημοσύνη στη Βρετανία.

Η Κίνα θα στείλει τον Wu Zhaohui, υφυπουργό Επιστήμης και Τεχνολογίας, σε μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η Βρετανία συγκεντρώνει εκπροσώπους εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, πολιτικούς ηγέτες και εμπειρογνώμονες στις 1-2 Νοεμβρίου για να συζητήσουν αυτό που ορισμένοι θεωρούν ως κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνολογία, με στόχο τη δημιουργία διεθνούς συναίνεσης για την ασφαλή ανάπτυξή της.

Η Κίνα αποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα την πρόσκληση της Βρετανίας να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, σε ένα ακόμη σημάδι αναθέρμανσης των σχέσεων, αφού ο κορυφαίος διπλωμάτης της Βρετανίας Τζέιμς Κλίβερλι επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Αύγουστο, στο πρώτο ταξίδι Βρετανού υπουργού Εξωτερικών εδώ και πέντε χρόνια.

Η Βρετανία προσπαθεί να βελτιώσει τους δεσμούς με την Κίνα, αφού η σχέση βυθίστηκε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, όταν το Λονδίνο περιόρισε ορισμένες κινεζικές επενδύσεις λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια και εξέφρασε την ανησυχία του για την καταστολή των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επισκέψεις ανώτερων Βρετανών δημοσίων υπαλλήλων και πρώην αξιωματούχων στην Κίνα έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επισκέφθηκε το Πεκίνο νωρίτερα αυτό το μήνα και συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα ενόψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν πιθανότατα το επόμενο έτος.

Ο Γου θα συμμετάσχει με εκπροσώπους του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, εταιρειών και ακαδημαϊκών φορέων, όπως η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, η Alibaba και η Tencent, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ο Γου διορίστηκε στο ρόλο του στο υπουργείο Επιστημών τον Δεκέμβριο του 2022. Η Κίνα αναδιαρθρώνει το υπουργείο για να διοχετεύσει περισσότερους πόρους στην επίτευξη επιστημονικών ανακαλύψεων, με στόχο να προχωρήσει ταχύτερα προς την αυτοδυναμία.

Η άλλη πηγή ανέφερε ότι αρχικά είχε προσκληθεί ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας ότι υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το αν η Βρετανία θα έπρεπε να προσκαλέσει Κινέζους αξιωματούχους. «Αλλά τελικά υιοθετήθηκε η άποψη ότι η μη πρόσκληση της Κίνας θα ήταν αντιπαραγωγική», είπε η πηγή.

Όπως πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, η Κίνα έχει εμπλακεί σε μια παγκόσμια φρενίτιδα για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη μετά τη δημοτικότητα του ChatGPT της OpenAI πέρυσι.

Η Κίνα διαθέτει πλέον τουλάχιστον 130 μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που έχουν ξεκινήσει από εταιρείες όπως η Alibaba και η Tencent, αντιπροσωπεύοντας το 40% του παγκόσμιου συνόλου και μόλις πίσω από το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών που φτάνει το 50%, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία CLSA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: