Η «κυβέρνηση των 40ρηδων» που εισηγούνται στον Τσίπρα και τα εμπόδια

Η «κυβέρνηση των 40ρηδων» που εισηγούνται στον Τσίπρα και τα εμπόδια
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό από το νησί της Ιθάκης, την πρώτη μετά την έξοδο από τα μνημόνια, Τρίτη 21 Αυγούστου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ο ανασχηματισμός…που πάει πίσω, οι χρησμοί Τσακαλώτου για το κόμμα και την κυβερνητική πολιτική και οι αντιδράσεις για μετακίνηση βασικών υπουργών. 

Πίσω έχει πάει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με την επίσημη δικαιολογία από ανώτατες κυβερνητικές πηγές να είναι ότι «δεν θέλουν να χαλάσουν τα μπάνια του λαού».  Εκτός όμως την καλοκαιρινή ραστώνη…πίσω από τις καθυστερήσεις υπάρχουν ασκήσεις και σχέδια επί χάρτου από συνεργάτες του πρωθυπουργού, για την νέα κυβέρνηση που θα πάει τη χώρα στις εκλογές.

Μέχρι προχθές, είχαν γραφτεί πολλά σενάρια. Από το ριζικό ανασχηματισμό και την «κυβέρνηση των 40ρηδων» με αλλαγές πολλών βασικών υπουργών και αναπληρωτών, μέχρι και έναν συμβιβαστικό ανασχηματισμό λίγων, επικοινωνιακών αλλαγών, όπου βασικοί υπουργοί δεν θα αλλάξουν.

Το πρώτο σενάριο έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό στενοί του συνεργάτες. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη αντιδράσεις στην πρόθεση του πρωθυπουργού να αντικατασταθούν ή και να μετακινηθούν βασικοί υπουργοί αλλά και ο φόβος σε αρκετούς ότι θα γίνουν τα «θύματα» κάποιας καραμπόλας της τελευταίας στιγμής.

Ο πρωθυπουργός «δεν βιάζεται» λένε πηγές και εκτιμάται πως ένας από τους λόγους αναβολής είναι να γίνουν προσεκτικές κινήσεις, αλλά κυρίως να μην καεί επικοινωνιακά το μήνυμα που έστειλε μέσω του διαγγέλματός του από την Ιθάκη.

Χρησμός Τσακαλώτου για το κόμμα

«Πρωτίστως ξέρουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς την κοινωνία δίπλα μας, χωρίς το κόμμα πλαισιωμένο από τους καλύτερους από μας», είναι η εν λόγω αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου που «άναψε φωτιές», ενόψει ανασχηματισμού, και έφερε στο προσκήνιο σενάρια για πιθανή μετακίνησή του στο κόμμα. Θεωρείται πάντως απίθανο ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του να παραδώσουν το κόμμα σε χρονιά εκλογών στους «53+».

Άλλοι την ερμήνευσαν ως μήνυμα προς τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει βαρύτητα στο κόμμα, να επικεντρωθεί στην κοινωνία επισημαίνοντας ίσως ότι πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει πάρει αποστάσεις από τις κινήσεις του Μαξίμου για την έξοδο από το Μνημόνιο. Στέλνοντας σαφές μήνυμα στα στελέχη του Μαξίμου και προσωπικά στον πρωθυπουργού, ο κ. Τσακαλώτος με γραπτή του δήλωση στην «Εφημερίδα των Συντακτών», έγραψε μεταξύ άλλων: «Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι Μνηστήρες. Τους νίκησε με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων».

Παρά τα σενάρια ο κ. Τσακαλώτος θεωρείται από τους αμετακίνητους, όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Άµυνας Πάνος Καµµένος, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η υπουργός ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η υπουργός Τουρισµού, Ελενα Κουντουρά.