Η κληρονόμος της αυτοκρατορίας του Ντίσνεϊ θεωρεί ότι η συσσώρευση πλούτου απειλεί τη δημοκρατία

Η κληρονόμος της αυτοκρατορίας του Ντίσνεϊ θεωρεί ότι η συσσώρευση πλούτου απειλεί τη δημοκρατία
Filmmaker Abigail Disney speaks to reporters at the White House with a group of millionaires in favor of raising taxes on the wealthy, after meetings with senior Obama Administration officials at the White House in Washington, DC, November 15, 2012. AFP PHOTO/TOBY JORRIN (Photo by TOBY JORRIN / AFP) Photo: AFP
Η απόγονος του Γουόλτ Ντίσνεϊ είναι υπέρμαχος ενός αυστηρότερου φόρου πλούτου για τις ανώτερες εισοδηματικά τάξεις.

Το κίνημα για την αναθεώρηση του αμερικανικού φορολογικού κώδικα και την περαιτέρω φορολόγηση των εκατομμυριούχων και των δισεκατομμυριούχων έχει μία παθιασμένη, αν και απροσδόκητη, υποστηρίκτρια: την Αμπιγκαΐλ Ντίσνεϊ, συγγενή του Γουόλτ Ντίσνεϊ και κληρονόμο μιας από τις μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου της ψυχαγωγίας.

Η Ντίσνεϊ, κινηματογραφίστρια με φιλανθρωπική δράση, η οποία εδώ και καιρό είναι μια δριμύτατη επικρίτρια του μαζικού πλούτου, εξέφρασε για άλλη μια φορά τις απόψεις της δημοσίως την περασμένη εβδομάδα, την τελευταία μέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις ΗΠΑ. Και άσκησε για άλλη μια φορά κριτική στον φορολογικό κώδικα που, όπως λέει, διατηρεί ένα δυσανάλογο μερίδιο του πλούτου στα ανώτερα στρώματα των εισοδηματικών τάξεων της χώρας. Παράλληλα, υπενθύμισε στους νομοθέτες ότι εκατομμυριούχοι όπως η ίδια θα ήταν ευτυχείς να πληρώσουν περισσότερα.

«Ήρθε η ώρα να θεσπιστεί ένας νέος φορολογικός κώδικας που θα οδηγεί τα οφέλη της οικονομίας απευθείας στην τσέπη των εργαζομένων», δήλωσε η Ντίσνεϊ σε εκδήλωση έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η μετάβαση «απαιτεί από εκείνους που επωφελήθηκαν περισσότερο από την οικονομική δομή της Αμερικής να επιστρέψουν ένα σημαντικό μέρος αυτού του οφέλους πίσω στην κοινωνία μας, αντί να τους επιτρέπεται να συσσωρεύουν περιουσίες τόσο μεγάλες που απειλούν τη δημοκρατία μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ντίσνεϊ, μαζί με αρκετούς άλλους προοδευτικούς εκατομμυριούχους, έκαναν εκστρατεία υπέρ της εφαρμογής από το Κογκρέσο ενός αυστηρότερου φόρου πλούτου για τις ανώτερες εισοδηματικά τάξεις. Η ομάδα ονομάζεται Πατριωτικοί Εκατομμυριούχοι και στις τάξεις της συγκαταλέγονται η Ντίσνεϊ, ο ηθοποιός Μαρκ Ραφάλο και ο ιδρυτής της Men’s Wearhouse Τζορτζ Ζίμερ. Πρόεδρος της οργάνωσης (που δεν έχει κομματικό προσανατολισμό) είναι ο Μόρις Περλ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της BlackRock.

Η Ντίσνεϊ παρουσίασε ένα σχέδιο τριών σημείων για την «ενίσχυση του αμερικανικού δημοκρατικού καπιταλισμού» μέσω ενός αναθεωρημένου φορολογικού κώδικα. Πρώτον, υποστήριξε ότι όλα τα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων θα πρέπει να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο, είτε αυτά αποκτώνται μέσω μισθών, είτε μέσω κεφαλαιακών κερδών, είτε αν κληρονομούνται.

Δεύτερον, η Ντίσνεϊ πρότεινε την κατάργηση του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν εισόδημα κάτω από το όριο διαβίωσης, ενώ ζητά την αύξηση των οριακών φορολογικών συντελεστών για τους υψηλά αμειβόμενους, υποστηρίζοντας ότι ο πατριάρχης της οικογένειάς της, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, κατάφερε να «συσσωρεύσει άφθονο πλούτο» παρά το γεγονός ότι πλήρωνε οριακό φορολογικό συντελεστή 90% κατά τη διάρκεια της ζωής του. Και τρίτον, ζήτησε έναν νέο φόρο πλούτου που θα μπορούσε να «περιορίσει τη συγκέντρωση πλούτου».

Το 2019, η περιουσία της Ντίσνεϊ ανερχόταν στα 120 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ίδια είχε δωρίσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια σε μια περίοδο 30 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: