Η λογιστική αλλαγή που θα μπορούσε να προηγηθεί της επόμενης ανοδικής πορείας του Bitcoin

Η λογιστική αλλαγή που θα μπορούσε να προηγηθεί της επόμενης ανοδικής πορείας του Bitcoin
pexels
Ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων «ικετεύει» εδώ και χρόνια το Συμβούλιο Οικονομικών Λογιστικών Προτύπων για κανόνες σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

του Jeff John Roberts

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων που βρίσκονται σε καθοδική τροχιά χρειάζονται μια ώθηση και είναι πιθανό να λάβουν μία από εκεί που κανείς δεν θα το περίμενε: το Συμβούλιο Οικονομικών Λογιστικών Προτύπων (FASB). Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι, το FASB είναι η λογιστική αρχή που ορίζει τους κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες προετοιμάζουν τους ισολογισμούς τους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο αποτιμούν διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων «ικετεύει» εδώ και χρόνια το FASB για κανόνες σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων αφού, ελλείψει αυτών, έπρεπε να αντιμετωπίζουν το Bitcoin ως ένα λεγόμενο άυλο περιουσιακό στοιχείο παρόμοιο με την πνευματική ιδιοκτησία. Για πρακτικούς σκοπούς, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που κατέχουν κρυπτονομίσματα πρέπει να τα καταγράφουν στην τιμή που τα αγόρασαν και, εάν η τιμή πέσει, να καταγράψουν μια απομείωση — ή με απλά λόγια, μια ζημιά. Αλλά αν η τιμή του Bitcoin απογειωθεί, δεν μπορούν να καταγράψουν κέρδος εκτός και αν τα πουλήσουν.

Αυτή η συμφωνία δεν έχει πολύ νόημα για ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει ξεκάθαρη αγοραία αξία και είναι επιρρεπές σε τακτικές διακυμάνσεις των τιμών. Η λογιστική ιδιορρυθμία έχει αποδειχτεί ενοχλητική για εισηγμένες εταιρείες όπως η Tesla, η Block, η Coinbase και η Micro Strategy, οι οποίες κατέχουν μεγάλα κεφάλαια σε Bitcoin που πρέπει να απομειώνουν όταν πέφτουν οι αγορές – αλλά δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο όταν οι τιμές ανακάμψουν. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα κέρδη, τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και ούτω καθεξής.

Τώρα, το FASB φαίνεται να έχει αλλάξει γνώμη, με ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου να λέει στη Wall Street Journal αυτή την εβδομάδα: «Ο μόνος τρόπος για να λάβετε οποιουδήποτε είδους πραγματική πληροφορία σχετικά με την κατοχή του bitcoin ή του Ethereum είναι μέσω της εύλογης αξίας». Το Συμβούλιο αναμένεται να υπογράψει αυτή τη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους μετά από ψηφοφορία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες θα πρέπει συγκεκριμένα να ειδοποιούν τους επενδυτές σχετικά με αλλαγές στην αξία των διαθεσίμων κρυπτονομισμάτων τους.

Η νέα λογιστική σαφήνεια όχι μόνο θα είναι ανακούφιση για μεγάλους ιδιοκτήτες Bitcoin όπως η Block, αλλά είναι πιθανό να οδηγήσει και άλλες μεγάλες εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσθήκης κρυπτονομισμάτων στα θησαυροφυλάκια τους. Η απόφαση του FASB αποτελεί επίσης μέρος μιας ευρύτερης αποδοχής των κρυπτονομισμάτων από τους παραδοσιακούς θεσμούς – άλλα πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν την απόφαση Carnegie Mellon και Blackrock να αποδεχθούν το Bitcoin – που είναι πιθανό να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη ανοδική πορεία.

Πηγή: fortune.com