Η μάχη με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη κερδηθεί

Η μάχη με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη κερδηθεί
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Kορυφαία αξιωματούχος του ΔΝΤ αναφέρει: «Είναι σαφές ότι δεν έχουμε ξεφύγει ακόμα από τον κίνδυνο»

του Tristan Bove

Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει επιτέλους αρχίσει να υποχωρεί στις ΗΠΑ, μπορεί να μην είναι ακόμη ώρα να κηρύξουμε τη νίκη στον πόλεμο ενάντια στην αύξηση των τιμών.

Τον περασμένο μήνα, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν πολύ πιο ήπια από το αναμενόμενο, με τις τιμές να καταγράφουν αύξηση 7,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σηματοδότησε την πέμπτη συνεχή μηνιαία επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και μια απότομη πτώση από το ανώτατο όριο του 9,1% τον Ιούνιο, καθώς οι χαμηλότερες τιμές για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, την ηλεκτρική ενέργεια και τη βενζίνη έδειξαν τελικά σημάδια μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε συνδυασμό με τους ισχυρούς αριθμούς απασχόλησης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, χωρίς να προκαλέσει ύφεση στην οικονομία και έξαρση της ανεργίας.

Ορισμένοι οικονομολόγοι υψηλού προφίλ, όπως ο νομπελίστας Paul Krugman και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, ανέφεραν τα θετικά σήματα ως ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το αποκορύφωμά του και επιφυλάσσει μια ήπια προσγείωση χωρίς ύφεση για την οικονομία, παρέχοντας μια ευκαιρία για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιβραδύνει ή ακόμα και να αναστρέψει την επιθετική σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που είχε υποστηρίξει τον περασμένο χρόνο για να μειώσει τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι οικονομολόγοι ότι ο πληθωρισμός έχει περιοριστεί στις ΗΠΑ, ούτε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο παύσης του κύκλου των αυξήσεων επιτοκίων της.

«Αν κοιτάξετε τους δείκτες στην αγορά εργασίας και τις πολύ επίμονες συνιστώσες του πληθωρισμού, όπως ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών, νομίζω ότι είναι σαφές ότι δεν έχουμε ξεφύγει ακόμα από τον κίνδυνο για τον πληθωρισμό», δήλωσε σε συνέντευξή της στους Financial Times που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη η Gita Gopinath, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Gopinath επικαλέστηκε το ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει στο κόκκινο ως λόγο ανησυχίας για τη διατήρηση της έντασης του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι τα ιστορικά χαμηλά νούμερα ανεργίας και η έλλειψη εργαζομένων θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επιδεινώνουν τις αυξήσεις των μισθών και να διατηρούν τον πληθωρισμό σε άβολα υψηλά επίπεδα.

Ενώ οι επενδυτές και οι πολιτικοί εκμεταλλεύτηκαν την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού ως ευκαιρία για να ενθαρρύνουν τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων, η Gopinath και το ΔΝΤ συμβούλευσαν το αντίθετο, προτρέποντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να «μείνει σταθερή» στα σχέδιά της για αυξήσεις των επιτοκίων για μείωση του πληθωρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ