Η Μέι δεν θα ζητήσει από την ΕΕ μεγάλη αναβολή του Brexit

Η Μέι δεν θα ζητήσει από την ΕΕ μεγάλη αναβολή του Brexit
epa07350423 British Prime Minister Theresa May arrives to speak to the press after a meeting with the President of the European Council Donald Tusk at the European Council in Brussels, Belgium, 07 February 2019. May is in Brussels to discuss Brexit and related issues. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Είναι ακόμη πιθανό ένα άτακτο Brexit σε εννέα ημέρες;

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ζητήσει μια μικρή αναβολή του Brexit σε επιστολή της προς την ΕΕ σήμερα, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα BBC και Sky.

Η αναβολή, σχεδόν τρία χρόνια μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξοδο από την ΕΕ, προκαλεί αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη του διαζυγίου και οι επιλογές είναι η έξοδος με την συμφωνία της Μέι, μια μεγαλύτερη αναβολή, μια άτακτη έξοδος ή ένα ακόμη δημοψήφισμα.

Μόλις εννέα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου, στις 29 Μαρτίου, που συμφωνήθηκε πριν από δύο χρόνια με βάση το Άρθρο 50, η Μέι πρόκειται να ζητήσει αναβολή γραπτώς από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αλλά η τελική διάρκεια της αναβολής δεν είναι σαφής με το πολιτικό κλίμα στο Λονδίνο να έχει βυθιστεί στο χάος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Μέι δεν θα ζητήσει μεγάλη αναβολή. Μη κατονομαζόμενη πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η Μέι μοιράζεται την «απόγνωση» των πολιτών για την «αποτυχία του κοινοβουλίου να λάβει μια απόφαση».

Εξηγώντας ότι η Μέι «δεν θα ζητήσει μεγάλη» αναβολή με την επιστολή της προς την ΕΕ, η πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ είπε: «Υπάρχει το σενάριο να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος στο κοινοβούλιο για να συμφωνήσει για τα επόμενα βήματα, αλλά ο λαός της χώρας περιμένει σχεδόν τρία χρόνια. «(Ο λαός) Βαρέθηκε με την αποτυχία του κοινοβουλίου να λάβει απόφαση και η πρωθυπουργός συμμερίζεται την απόγνωσή του».

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έχει δηλώσει ότι η ΕΕ δεν θα συμφωνήσει σε αναβολή χωρίς ένα «σαφές σχέδιο» από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου για το τι προτίθεται να πράξει στην περίπτωση αυτή.

Πάντως, σύμφωνα με τον βοηθό αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Νόρμαν Σμιθ, η αναβολή δεν θα είναι πέραν του Ιουνίου. Η όποια καθυστέρηση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, θα πρέπει να συμφωνηθεί και από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ και η Μέι θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για τις επιλογές που υπάρχουν με τους άλλους ηγέτες.

Είναι ακόμη πιθανό ένα άτακτο Brexit σε εννέα ημέρες;

Εννέα ημέρες απομένουν για την 29η Μαρτίου, επίσημη ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας, και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα: Υπάρχει ακόμη κίνδυνος να βγει η χώρα την επόμενη εβδομάδα από την Ένωση χωρίς συμφωνία;

Η απόφαση του προέδρου της βρετανικής βουλής να πει όχι στην κατάθεση της συμφωνίας της Μέι για τρίτη φορά, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές τροποποιήσεις σε αυτή, δεν ξεδιαλύνει τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στο Λονδίνο. Όσο για τους Ευρωπαίους, έδωσαν χθες τελεσίγραφο στους Βρετανούς δια στόματος του επικεφαλής διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ: Η αναβολή δεν είναι δεδομένη. Αν την θέλετε θα πρέπει να παρουσιάσετε νέο σχέδιο.

Μιλώντας δύο ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής ο Μπαρνιέ φάνηκε να σκληραίνει τη στάση του, διαμηνύοντας πως για να πουν οι 27 ομόφωνα το «ναι» στην παράταση του Άρθρου 50 θα πρέπει να υπάρξει «νέο γεγονός ή νέα πολιτική διαδικασία».

«Μία παράταση είναι κάτι που επιτείνει την αβεβαιότητα και αυτή η αβεβαιότητα έχει ένα κόστος. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε χωρίς να έχουμε καλό λόγο για αυτό» εξήγησε ύστερα από συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς στις Βρυξέλλες. «Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα χρειαστούν ένα απτό σχέδιο προκειμένου να μπορούν να λάβουν μία απόφαση» τόνισε, προσθέτοντας μία μεγαλύτερης διάρκειας παράταση θα πρέπει να βασιστεί σε μία «νέα πολιτική διαδικασία».

Χωρίς να το πει ξεκάθαρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπονόησε ουσιαστικά πως εάν οι Βρετανοί θέλουν παράταση πέραν του τριμήνου, θα πρέπει να τη συνδέσουν με την προοπτική εκλογών, δεύτερου δημοψηφίσματος ή μίας διακομματικής νέας πρωτοβουλίας στη Βουλή.

Οι FT σχολίαζαν πως παρόλα αυτά είναι δύσκολο κανείς να δει πώς είναι δυνατόν να μην δοθεί η αναβολή. Η Τερέζα Μέι πιθανότατα δεν θα φέρει την συμφωνία της για τρίτη ψηφοφορία εντός της τρέχουσας εβδομάδας, όχι τόσο ή μόνο επειδή ο πρόεδρος της Βουλής είπε όχι, αλλά κυρίως επειδή είναι κάθε άλλο παρά σίγουρο ότι έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους ώστε η συμφωνία να περάσει.

Το πιθανότερο σενάριο την θέλει να επιστρέφει στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποσπάσει λίγες ακόμη αλλαγές στο backstop και να επαναφέρει την συμφωνία της στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας η Ε.Ε. πιθανότατα θα συμφωνήσει επί της αρχής να δώσει μία παράταση είτε έως και τριών μηνών για να επιτρέψει την επικύρωση της συμφωνίας είτε μεγαλύτερη, εάν αυτή απορριφθεί. Για να επισημοποιήσει την απόφαση και να θέσει τους ακριβείς όρους της θα πρέπει πρώτα να δει τι θα γίνει με την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times, BBC, Reuters