Mezoura: Ρούχα από το «Α έως και το Ω» φτιαγμένα για εσένα

Οι Γιάννης Στεφανίδης και Νίκος Πουλόπουλος εξηγούν στο Fortunegreece πώς το χειροποίητο πουκάμισο έγινε ξανά της μόδας.

Άρωμα παλιάς Αθήνας θέλουν να φέρουν δύο νέοι επιχειρηματίες, ο Γιάννης Στεφανίδης και ο Νίκος Πουλόπουλος  προσπαθώντας να αναβιώσουν τη τέχνη της ραπτικής. Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, εκεί που κάποτε στεγάζονταν τα καλύτερα ραφτάδικα της χώρας, οι δύο τους έχουν δημιουργήσει το δικό τους ατελιέ. Και μπορεί να μη θυμίζουν σε τίποτα εξωτερικά τους παραδοσιακούς ράφτες, υπόσχονται όμως την υψηλή ποιότητα της παλιάς εποχής, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η Μezoura δημιουργήθηκε από τους δυο νέους σε μια προσπάθεια να «χαρτογραφήσουν» τι γίνεται στο κομμάτι των custom ενδυμάτων στο εξωτερικό και να προσφέρουν στον σύγχρονο άντρα μοναδικά κομμάτια, προσφέροντας συνολικά μια καλύτερη εμπειρία ένδυσης, αλλά κρατώντας παράλληλα όλη τη ζεστασιά και την υψηλή ποιότητα των παλιών ραφείων, την οποία «κληρονόμησαν» απ’ τον παππού του Νίκου, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Οι δύο τους είπαν όχι στην μαζική μόδα που θέλει τα εργοστάσια να παράγουν χιλιάδες ίδια κομμάτια, και με αρωγό την εμπειρία του Νίκου στο κομμάτι της ένδυσης, αφού είναι ιδιοκτήτης ενός από τα πρώτα μαγαζιά-ραφεία μόδας στην Αθήνα, και τις γνώσεις του Γιάννη πάνω στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δημιούργησαν τη Μezoura, μια εταιρεία που σου δίνει τη δυνατότητα να ράψεις το δικό σου πουκάμισο όπως εσύ το επιθυμείς εύκολα και γρήγορα!

mezouraoffice06

«Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να έχει κάθε άντρας μια ντουλάπα γεμάτη με πουκάμισα που πραγματικά αγαπά, πουκάμισα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του, με χαμηλό κόστος και πρωτίστως εύκολα» εξηγούν οι δύο τους, αν και όπως τονίζει στο Fortunegreece o Γιάννης, οι δυσκολίες στην αρχή ήταν πολλές και κυρίως αφορούσαν στα τεχνικά κομμάτια της κατασκευής των ρούχων. Χρειάστηκε χρόνος, αρκετό διάβασμα και έρευνα, ώστε να μπουν τα «πρώτα» λιθαράκια και να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια.

m141-960x640

Την στιγμή που οι περισσότερες βιοτεχνίες και τα καταστήματα κλείνουν εξαιτίας της κρίσης, οι δύο τους αντιστάθηκαν και πήραν ένα μεγάλο ρίσκο εν μέσω capital controls, το οποίο όλα δείχνουν πώς μπορεί να τους δικαιώσει, αφού ήδη έχουν καταφέρει ένα σταθερό 75 net promoted score, το οποίο δείχνει την ικανοποίηση των πελατών, αλλά και τα περιθώρια ανάπτυξης.

mezouraoffice132

«Τα περισσότερα ραφτάδικα στην Ελλάδα κλείνουν επειδή αποβιώνει ο ράφτης. Το νέο ρεύμα tailored ρούχων (που κατασκευάζονται με τη χρήση της τεχνολογίας του σήμερα) έχει μια ανοδική πορεία παγκοσμίως. Στην Ελλάδα είμαστε οι πρώτοι που το τολμήσαμε. Δεν μας φοβίζει που τα μαγαζιά ρούχων κλείνουν, γιατί εμείς δεν πουλάμε απλά ένα ρούχο, αλλά πουλάμε την προσωπική εμπειρία του να φοράς ένα ρούχο το οποίο είναι από το Α μέχρι το Ω φτιαγμένο για εσένα» προσθέτουν.

mezouraoffice40

Πώς ακριβώς λειτουργεί

Οι πελάτες της Mezoura μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους πουκάμισο στα μέτρα τους από μόλις 64€ Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του mezoura.com, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαλέξουν ένα από τα αγγλικά υφάσματα των εταιρειών Accorn, Liberty και Brisbane Moss, σχήμα γιακά, μανσέτα, κουμπιά και μονόγραμμα και να δουν σιγά σιγά το πουκάμισο τους να «ράβεται», αφού οι επιλογές τους απεικονίζονται live σε 3D μοντέλο. Το πουκάμισο Mezoura είναι μοναδικό, προσαρμοσμένο στο μέγεθος κάθε πελάτη, όπως εξηγούν οι ιδρυτές της εταιρείας. Οι πελάτες βρίσκουν το μέγεθος τους, είτε ακολουθώντας βήμα-βήμα τον οδηγό μέτρησης ενός πουκαμίσου που ήδη έχουν, είτε κλείνοντας ένα προσωπικό fitting session στο showroom της εταιρείας για τους πιο «διστακτικούς».

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ελληνικό brand, που αντιπροσωπεύει το πώς ζούμε, που στηρίζει την τοπική κοινωνία, και παράλληλα βασίζεται στην τεχνολογία και το ηλεκτρονικό εμπόριο» δηλώνουν.

mezouraoffice35

Για όσους ανησυχούν πώς δε θα μπορούν να «επιστρέψουν» ένα κομμάτι που ράφτηκε για εκείνους σε περίπτωση που δε τους κάνει, ο Γιάννης εξηγεί πώς η ομάδα τους δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό πατρόν σε σύστημα cad για κάθε πελάτη ξεχωριστά έτσι ώστε να πετυχαίνουν κάθε φορά τη τέλειο εφαρμογή, ενώ προσφέρουν απεριόριστες δωρεάν επιδιορθώσεις για να επιτευχθεί ένα τέλειο αποτέλεσμα. Και για να μην υπάρξουν και στο μέλλον τα ίδια προβλήματα, οι μετρήσεις (πατρόν) αποθηκεύονται στο λογαριασμό των πελατών για εύκολες μελλοντικές αγορές.

Σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν tailored πουκάμισα, pochette και παπιγιόν και σύντομα η εταιρεία ετοιμάζεται να μπει και στην αγορά κοστουμιού – ξανά στα μέτρα του καθενός! Όπως αναφέρουν στο Fortunegreece, οι τιμές για ένα κοστούμι Mezoura θα ξεκινάνε από τα 390€ και θα φτάνουν μέχρι τα 590€! «Άμεσος στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τη νέα αυτή κατηγορία και να καταφέρουμε την ίδια ικανοποίηση πελατών που έχουμε και με τα πουκάμισα» προσθέτουν.

mezouraoffice19

Από τον υπολογιστή στη ντουλάπα σας

Η διαδικασία της δημιουργίας του πουκάμισου θυμίζει τις παλιές εποχές, όπου οι άντρες έψαχναν τους καλύτερους για να ράψουν ένα κομμάτι, όμοιο του οποίου δεν θα υπάρχει. Η ομάδα προμηθεύεται τα υφάσματά από τους μεγαλύτερους βρετανικούς παραγωγούς υφασμάτων και η παραγωγή τους γίνεται εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, τα κομμάτια ράβονται σε μικρές αθηναϊκές βιοτεχνίες, στις οποίες το προσωπικό εργάζεται πυρετωδώς για να παρέχει το καλύτερο αποτέλεσμα, ώστε ο πελάτης να επιστρέψει ξανά. Όπως εξηγεί ο Γιάννης, ο σύγχρονος άντρας θέλει να έχει μοναδικά κομμάτια στη γκαρνταρόμπα του και έτσι εξηγείται η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, παρά τις οικονομικές οικονομικές συνθήκες.

mezouraoffice94

Ο «πόλεμος» των funds

Τη στιγμή που οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, στρέφονται αμέσως προς αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων, η ομάδα αποφάσισε να ακολουθήσει την «οδό» του Friends and Family Round για τα πρώτα χρήματα, ζητώντας δηλαδή την υποστήριξη των οικογενειών τους και του φιλικού τους κύκλου. Η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε τυχαία. Οι ιδιοκτήτες θεωρούν πώς μια σταδιακή ανάπτυξη που θα βασίζεται στην εμπειρία των πελατών, στην σχέση εμπιστοσύνης που θα ‘χει χτιστεί μεταξύ εταιρείας – πελατών και στην υψηλή ποιότητα θα καταστήσει βιώσιμο το μοντέλο του mezoura. «Το να “σηκώσεις” χρήματα σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις ένα ποσοστό της εταιρείας σου, και σε κάποιες περιπτώσεις να χάσεις τον έλεγχο της. Δεν θεωρώ ότι είναι λάθος, αλλά σίγουρα δεν είναι για όλους μας η σωστή εναλλακτική», ξεκαθαρίζει ο Γιάννης.

H εταιρεία κατάφερε να ξεχωρίσει στα Παπαστράτος Startup Greece Awards 2016, μια «επιβράβευση» των προσπαθειών τους και που έκανε τη Mezoura γνωστή σε ακόμα περισσότερο κόσμο. «Τα βραβεία για εμάς είναι μία ένδειξη ότι κάτι κάνουμε καλά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε» δηλώνουν ρητά.

me

Αυτά τα Χριστούγεννα, το Mezoura σου δίνουν την ευκαιρία να φτιάξεις το Gift Box όπως θέλεις ΕΣΥ! Μη χάσετε αυτή την ευκαιρία.