Η Microsoft λέει «αντίο» στον Flash Player

Η Microsoft λέει «αντίο» στον Flash Player
Photo:

Συντάσσεται με τις Google, Apple και Mozilla.

Άλλη μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία αφήνει πίσω της τον Adobe Flash Player.

Η Microsoft ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η επόμενη έκδοση του web browser της, του Edge (ο αντικαταστάτης του Internet Explorer) θα μπλοκάρει αυτόματα την αναπαραγωγή των Flash media όταν οι χρήστες επισκέπτονται ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Εάν κάποιος επιθυμεί, παρόλα αυτά, να δει το περιεχόμενο σε αυτή τη μορφή αναπαραγωγής, τότε θα πρέπει να κλικάρει το κουμπί ενεργοποίησής του. Αυτό δεν θα συμβαίνει με όσες ιστοσελίδες υποστηρίζουν την κωδικοποίηση HTML5, στις οποίες ο Edge εξ αρχής θα αποκλείει κάθε πιθανότητα χρήσης του Flash Player.

Με αυτήν την κίνηση η Microsoft ακολουθεί το παράδειγμα των Apple, Google και Mozilla, οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει παρόμοιες πρακτικές.

Ο Adobe Flash Player έχει ένα βαρύ ιστορικό από bugs τα οποία επέτρεψαν την είσοδο εγκληματιών σε πάρα πολλά συστήματα. Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, η Adobe έβγαλε μια αναβάθμιση του προγράμματος επειδή διαπίστωσε ότι υπήρχε ένα κενό ασφαλείας το οποίο εκμεταλλεύονταν χάκερ για να κλειδώσουν υπολογιστές και να ζητούν λύτρα από τα θύματά τους για να τους χρησιμοποιήσουν ξανά.

Εταιρείες όπως οι Google και Microsoft προτιμούν τη γλώσσα προγραμματισμού HTML5 για την αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού σε ιστοσελίδες, επειδή θεωρείται πιο ασφαλής και χωρίς τόσα bugs όσα έχει ο Flash Player. Ήδη από τον Αύγουστο η Google είχε ανακοινώσει πως το 2017 ο Chrome θα σταματήσει την υποστήριξη του Flash Player, ενώ η Mozilla είχε κάνει το ίδιο τον Ιούλιο.