Η Νιγηρία κατέστρεψε 1 εκατ. ληγμένες δόσεις εμβολίων κατά της Covid

Η Νιγηρία κατέστρεψε 1 εκατ. ληγμένες δόσεις εμβολίων κατά της Covid
Στρατιωτικός γιατρός ετοιμάζεται να εμβολιάσει, με το εμβόλιο της Moderna για Covid-19, γυναίκα στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Ελληνικού, Παρασκευή 2 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν πως αποτέφρωσαν χθες Τετάρτη πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας AstraZeneca κατά της COVID-19, που τής είχαν δωριστεί από ανεπτυγμένες χώρες αλλά η ημερομηνία λήξης τους ήταν κοντινή και έκτοτε παρήλθε.

“Αποσύραμε επιτυχώς 1,06 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca οι οποίες είχαν λήξει”, είπε ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας της Νιγηρίας που είναι αρμόδια για τα προγράμματα ανοσοποίησης, ο Δρ. Φάισαλ Σουάιμπ.

“Όταν μας είχαν προταθεί αυτά τα εμβόλια, γνωρίζαμε ότι είχαν περιορισμένη διάρκεια ζωής, αλλά βρισκόμασταν σ’ ένα περιβάλλον όπου ο εφοδιασμός με εμβόλια ήταν πολύ σπάνιος”, εξήγησε ο Δρ. Σουάιμπ.

Εκείνη τη στιγμή “δεν ήταν διαθέσιμα εμβόλια, εξαιτίας του εθνικισμού που υπερισχύει ως προς τα εμβόλια, οι ανεπτυγμένες χώρες προμηθεύτηκαν τα εμβόλια αυτά και τα κράτησαν κατόπιν στοκ, μετά, όταν κόντευαν να λήξουν, μας τα πρότειναν”, στηλίτευσε.

Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής έχει εμβολιάσει πλήρως μέχρι σήμερα κάπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους, με άλλα λόγια λιγότερο από το 3% του ενήλικου πληθυσμού της. Ο στόχος της κυβέρνησης να έχουν ανοσοποιηθεί 112 εκατομμύρια άνθρωποι ως τα τέλη του 2022 απέχει ακόμη πάρα πολύ.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέχρι σήμερα είναι λιγότεροι από 3.000 νεκροί εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 επί συνόλου 225.000 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Οι αριθμοί αυτοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί με δεδομένο πως η Νιγηρία έχει πληθυσμό 220 εκατ. κατοίκων. Θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα, αφού γίνεται μικρός αριθμός τεστ.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού αγνοεί την ίδια την ύπαρξη του ιού και της νόσου που προκαλεί, συχνά νομίζει πως τα συμπτώματα οφείλονται στην ελονοσία –ασθένεια η οποία σκοτώνει 9 ως 10 ανθρώπους κάθε ώρα στη Νιγηρία–, σημειώνουν οι υγειονομικές αρχές.

Εξάλλου η δυνατότητα να κάνει κάποιος τεστ για τον SARS-CoV-2 δωρεάν είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ το κόστος για να κάνει κανείς μόνο ένα τεστ PCR ξεπερνά τις μηνιαίες αποδοχές της πλειονότητας των Νιγηριανών, που ζουν στη φτώχεια.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως η χώρα είναι πλέον αντιμέτωπη με τέταρτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού και κάλεσε να τηρούνται “αυστηρά” τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενόψει της περιόδου των εορτών.

“Η Νιγηρία κατέγραψε αύξηση 500% του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε όλη τη χώρα εξαιτίας των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον” του SARS-CoV-2, ανέφερε ανακοίνωση του Νιγηριανού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (NCDC).