Η Νιγηρία παρουσιάζει το ψηφιακό της νόμισμα

Η Νιγηρία παρουσιάζει το ψηφιακό της νόμισμα
This picture taken on January 28, 2016 in Lagos shows naira banknotes, Nigeria's currency. - Nigeria's central bank governor, Godwin Emefiele, on January 26 dismissed calls to devalue the naira in his monetary policy committee statement. Instead he chose to continue propping up the currency at 197-199 naira to the dollar and maintain foreign-exchange restrictions. As a result, the naira on the black market is hovering around a record low of 305, fuelling complaints from domestic and foreign businesses who can't access dollars required for imports. (Photo by PIUS UTOMI EKPEI / AFP) Photo: AFP

Η Νιγηρία παρουσιάζει επίσημα μια νέα ψηφιακή μορφή του νομίσματός της, το eNaira, ανακοίνωσε σήμερα ο Νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Με την κυκλοφορία του ψηφιακού νομίσματος, η Νιγηρία, η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής από άποψη ΑΕΠ και η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της ηπείρου (με περισσότερους από 200 εκατομμύρια κατοίκους), θεωρείται πρωτοπόρα στην ήπειρο, στο πλευρό της Γκάνας που δοκιμάζει από τον Σεπτέμβριο το e-Cedi, ως ένα νέο μέσο συναλλαγών.

“Έχουμε γίνει η πρώτη χώρα της Αφρικής και μία από τις πρώτες στον κόσμο που δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό νόμισμα για τους πολίτες μας”, δήλωσε ο Μπουχάρι.

Ο πρόεδρος της χώρας είπε πως αυτό το νέο ψηφιακό νόμισμα θα βελτιώσει το διασυνοριακό εμπόριο, την οικονομική συμμετοχή ανθρώπων εκτός της επίσημης οικονομίας και θα αυξήσει τις μεταφορές κεφαλαίων.

Το ψηφιακό νόμισμα επρόκειτο να ενεργοποιηθεί επίσημα την 1η Οκτωβρίου, όμως η Κεντρική Τράπεζα ανέβαλε την εισαγωγή του, επικαλούμενη τους εορτασμούς για την επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας.

Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται ευρέως στη Νιγηρία, που κατατάχθηκε το 2020 ως η τρίτη στη χρήση εικονικών νομισμάτων παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σε μία έρευνα του ειδικευμένου γραφείου ερευνών Statista.

Με τα κρυπτονομίσματα, οι Νιγηριανοί προσπαθούν κυρίως να αποφύγουν τη συνεχή υποτίμηση του νάιρα τα τελευταία χρόνια. Τους επιτρέπει επίσης να λαμβάνουν πιο εύκολα χρήματα από τη διασπορά ή να εξάγουν τις αποταμιεύσεις τους από τη χώρα.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν ψηφιακές εκδοχές των νομισμάτων τους, τις CBDC, αντιμέτωπες με πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου και προκειμένου να ανταγωνιστούν τα κρυπτονομίσματα που ξεφεύγουν από τον κρατικό έλεγχο ή τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές.

Πέρυσι, η Κίνα έγινε η πρώτη μεγάλη οικονομία που παρουσίασε μια δοκιμαστική εκδοχή ενός ψηφιακού νομίσματος. Από τότε, τουλάχιστον πέντε χώρες παρουσίασαν τα εικονικά νομίσματά τους, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο σκέψης Atlantic Council.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ