Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών από Το Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών από Το Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, σε επίπεδο αρχηγών, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τι απάντησαν στον πρωθυπουργό οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

«Εθνική γραμμή όχι για την παράδοση της χώρας αλλά για τη σωτηρία της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση με αντικείμενο την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Τον Ιανουάριο ο ελληνικός λαός αποφάσισε να αλλάξει την εικόνα των τελευταίων πέντε ετών, ανέφερε ο κ. Καμμένος και επισήμανε ότι και η εντολή ήταν σαφής: μια κυβέρνηση που δεν θα λαμβάνει εντολές αλλά θα διαλέγεται με τους δανειστές της και, επιπλέον, δεν θα υλοποιεί νομοσχέδια που έρχονται έτοιμα και σε άλλη γλώσσα.

Αντίθετα, όπως σημείωσε, οι ηγέτες των κομμάτων που άνηκαν στη συμπολίτευση αμφισβητούνται από τα ίδια τους τα κόμματα. Για το διάστημα πριν τις εκλογές, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δέχτηκαν πόλεμο από παντού, αλλά κράτησαν και ενώθηκαν και με άλλες πλευρές για έναν κύριο στόχο: αυτόν της επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας. Και στο πλαίσιο αυτού του στόχου, οι ΑΝ.ΕΛ στήριξαν και στηρίζουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σφοδρότατες ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον μεγάλο συμβιβασμό της με την τρόικα και την προετοιμασία ενός νέου Μνημονίου, ενός Μνημονίου «λαιμητόμο για τα λαϊκά στρώματα», επέρριψε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή. Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η συζήτηση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός είναι μια συζήτηση στην οποία προσδίδει χαρακτήρα έκτακτης ανάγκης, αλλά στην πραγματικότητα είναι πλήρως ενταγμένη στην τακτική «να σύρει τον ελληνικό λαό σε υποταγή και παραίτηση».

«Με ευθύνη της κυβέρνησης και των δανειστών, ο ελληνικός λαός βρίσκεται στην μέγγενη ενός εκβιασμού, όχι βέβαια πρωτόγνωρου, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνου, δηλαδή να διαλέξει το σχέδιο Γιούνκερ ή το σχέδιο Τσίπρα- Καμένου», είπε ο κ. Κουτσούμπας προειδοποιώντας πως «αν αυτός ο εκβιασμός κυριαρχήσει, ο λαός θα ζήσει ένα καινούργιο μακρόχρονο διάστημα ακόμη μεγαλύτερης φτώχειας, φόβου, δυστυχίας». Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε αποδέσμευση από την ΕΕ – κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων – διαγραφή του χρέους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει την ερμηνεία του σχετικά με τις κινήσεις των ευρωπαίων, καθώς, όπως είπε, εκείνος είναι που συνομιλεί καθημερινά μαζί τους. Υποστήριξε ότι όπως έχουν τα πράγματα δεν μπορούμε να πάμε πέραν της 14ης Ιουνίου, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε χρόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά “τι κάνατε 130 μέρες;”. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη “αντί για μεταρρυθμίσεις στη φορολογική πολιτική, στη Δικαιοσύνη και στη Διοίκηση, όλους αυτούς τους μήνες κάνατε το αντίθετο”. Επίσης αναρωτήθηκε πια είναι η αναπτυξιακή πρόταση της κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει ένα σχέδιο και ένα όραμα για τη χώρα μέσα στην Ευρωζώνη. Όπως είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό “βασικοί σας υπουργοί είναι κατά της Ευρώπης και της ιδιωτικής οικονομίας” για να συμπληρώσει ότι θα έπρεπε να μην επιδίδονται τόσο εύκολα σε δηλώσεις υπέρ της ρήξης.

“Ο κόσμος θέλει μια έντιμη συμφωνία, ακόμα και αν κάποιες από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, ψέματα για εμάς, αλλάξουν” επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης, για να συμπληρώσει: “Επιλέξατε να είστε μόνος στη διαπραγμάτευση. Σας είχαμε πει να υπάρξει μια εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης (όχι κομματική) αλλά επιλέξατε να πάτε μόνο με τα στελέχη σας”. Πάντως, όπως είπε, θα υπάρξει μια προσπάθεια για εξεύρεση λύσης και “το Ποτάμι, ως Κίνημα προοδευτικής λογικής, θα είναι παρών σε αυτήν προσπάθεια, αρκεί να αφήσουμε πίσω τα παιχνίδια περί ρήξης”.

Τρένο του τρόμου που μπροστά του το email Χαρδούβελη είναι παιδική χαρά, χαρακτήρισε το κείμενο της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την συζήτηση στη βουλή για τις διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η νέα συμφωνία θα φέρνει ένα τρίτο μνημόνιο.

«Μετά το ηχηρό προχθεσινό αδιέξοδο αντί ο κ. Τσίπρας να έρθει και να πει κάτι συγκεκριμένο, ήρθε και επανέλαβε με μεταφυσική βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία γιατί αποφασίζει μόνη της η ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μόνο δύο σκληρά μέτρα του σχεδίου Γιούνκερ. Κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια. Εκτός και αν θέλει να πει ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω από τις 47 σελίδες του κειμένου που εστάλη. Αν δει κανείς όμως το κείμενο και κάνει σύγκριση τότε το email Χαρδούβελη είναι παιδική χαρά σε σχέση με το τρένο του τρόμου που θα είναι η συμφωνία».