Η παγκόσμια οικονομία θα χάσει μια ευκαιρία 1 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2040 αν δεν κλείσουμε το έμφυλο χάσμα στην υγεία

Η παγκόσμια οικονομία θα χάσει μια ευκαιρία 1 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2040 αν δεν κλείσουμε το έμφυλο χάσμα στην υγεία
Photo: pixabay.com
«Οι γυναίκες δεν είναι μικροί άντρες».

Οι γυναίκες δεν είναι μικροί άντρες. Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά πολύ συχνά αυτή η ιδέα έχει επηρεάσει την υγειονομική περίθαλψη, με την ανδρική φυσιολογία να είναι η προεπιλογή για έρευνα και θεραπεία. Από τις πρώτες φάσεις δοκιμών και κλινικών δοκιμών σε ζώα, τα μοντέλα βασίζονται ιστορικά σε αρσενικά δείγματα. Ερωτήματα σχετικά με τις διαφορές με βάση το φύλο σπάνια διερευνήθηκαν ή καταγράφηκαν, λόγω της υπόθεσης ότι εκτός από την αναπαραγωγή, υπήρχαν λίγες σημαντικές διαφορές στον τρόπο λειτουργίας των οργάνων και των βιολογικών συστημάτων.

Αυτό δεν είναι αλήθεια – και οι διαφορές έχουν σημασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ίδια κατάσταση μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα ή ομάδες αιτιών. Σε άλλες, μια ασθένεια είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες. Τα φάρμακα και οι ιατρικές συσκευές μπορούν επίσης να λειτουργήσουν διαφορετικά. Για παράδειγμα, πολλά φάρμακα για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στις γυναίκες και το ίδιο ισχύει για τις συσκευές εισπνοών για το άσθμα. Οι γυναίκες αναφέρουν ανεπιθύμητες παρενέργειες από εγκεκριμένα φάρμακα 52% πιο συχνά από τους άνδρες – και σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων, 36% συχνότερα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι συνθήκες που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες υποτιμώνται συστηματικά, δεν μελετώνται και δεν λαμβάνουν τις ίδιες επενδύσεις. Μόνο το 4% του συνόλου της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ εστιάζει ειδικά σε ζητήματα υγείας των γυναικών.

Όλα αυτά συμβάλλουν σε ένα σημαντικό παγκόσμιο έμφυλο χάσμα υγείας. Αν και οι γυναίκες γενικά ζουν περισσότερο, περνούν ένα 25% περισσότερο της ζωής τους με κακή υγεία. Περίπου το 60% των υγιών ετών που χάνουν οι γυναίκες είναι μεταξύ 20 και 60 ετών όταν είναι πιο πιθανό να εργάζονται.

Τέλος, το επίπεδο φροντίδας μπορεί να είναι άνισο. Στη θεραπεία της αρρυθμίας, οι άνδρες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να λάβουν θεραπεία καρδιακής ανάταξης. Η ύπαρξη τέτοιων ανισοτήτων δεν είναι κάποιο μυστικό, αλλά δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί και ευρέως.

Το χάσμα υγείας είναι κακό για τις γυναίκες, καθώς βλάπτει την ικανότητά τους να απολαμβάνουν τη ζωή στο έπακρο. Συνεπάγεται επίσης σημαντικό οικονομικό κόστος. Σε μια νέα έκθεση, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και το Ινστιτούτο Υγείας McKinsey (MHI) εκτιμούν ότι η κάλυψη του χάσματος υγείας ανδρών-γυναικών θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως έως το 2040, μέσω μεγαλύτερης συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, λιγότερων απωλειών ωρών εργασίας και υψηλότερης παραγωγικότητας. Κάθε δολάριο που επενδύεται σε αυτές τις προσπάθειες θα μπορούσε να δημιουργήσει 3 δολάρια σε οικονομική ανάπτυξη.

Αυτή είναι η ευκαιρία. Για να το επιτύχουν, οι κοινωνίες μπορούν να αναλάβουν δράση σε τρεις κατευθύνσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα και δεδομένα

Σε πολλά υπάρχοντα σύνολα δεδομένων, οι ειδικές ανάγκες των γυναικών παραβλέπονται ή δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη. Όταν το MHI μελέτησε περισσότερες από 650 ερευνητικές εργασίες, διαπίστωσε ότι μόνο οι μισές αναλύουν τα αποτελέσματα ανά φύλο. Από αυτές που το έκαναν, οι γυναίκες ήταν κατά κάποιο τρόπο σε μειονεκτική θέση, σχεδόν τα δύο τρίτα του χρόνου. (Για τους άνδρες, το ποσοστό ήταν 10%).

Τα κακά ή ελλιπή δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν σε υποτίμηση των προβλημάτων υγείας των γυναικών, επηρεάζοντας τόσο τη φροντίδα που λαμβάνουν όσο και τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες κατανέμουν πόρους για την υγεία των γυναικών. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να ενισχυθεί η συλλογή, η ανάλυση και η αναφορά δεδομένων που αφορούν ειδικά τις γυναίκες. Χωρίς να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις (Υποφέρουν οι γυναίκες περισσότερο χρόνιο πόνο; Εάν ναι, γιατί; Γιατί οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από καρδιακή προσβολή;), το κλείσιμο του χάσματος στην υγεία δεν είναι δυνατό.

Ιατρική φροντίδα

Οι επαγγελματίες υγείας θέλουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για όλους τους ασθενείς τους. Αλλά σε ιατρικές καταστάσεις που κυμαίνονται από καρδιακές παθήσεις έως τη διαχείριση του πόνου, οι γυναίκες φαίνεται να μη λαμβάνουν την ίδια φροντίδα με τους άνδρες, με χειρότερα αποτελέσματα. Στις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο Υγείας McKinsey διαπίστωσε ότι οι συνθήκες που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες συχνά φέρουν υψηλότερες απαιτήσεις συν-πληρωμής. Όσο ακούσιες κι αν είναι, τέτοιες πρακτικές έχουν πραγματική επίδραση. Οι διαφορές στην παροχή ιατρική φροντίδας ευθύνονται για το ένα τρίτο του παγκόσμιου χάσματος υγείας των γυναικών.

Οι λύσεις θα διαφέρουν πολύ, με τις πολύ φτωχές χώρες να μην μπορούν να υιοθετήσουν τις ίδιες λύσεις με τις πλούσιες. Σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, η βελτίωση των υπηρεσιών προς τις γυναίκες, για παράδειγμα με την επινόηση κατευθυντήριων γραμμών κατάλληλων για το φύλο για προσυμπτωματικό έλεγχο και φροντίδα, σχεδόν σίγουρα θα βελτιώσει τη συνολική απόδοση και τα αποτελέσματα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επένδυση

Ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί όσον αφορά την εκπροσώπηση στην έρευνα και τις κλινικές δοκιμές, η υγεία των γυναικών ιστορικά δεν έχει λάβει το δίκαιο μερίδιο της επένδυσης. Στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο το 5,9% των επιχορηγήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2009 και 2020 αφορούσαν συγκεκριμένα αποτελέσματα για γυναίκες ή την υγεία των γυναικών. Στις ΗΠΑ, οι παθήσεις που επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες, όπως οι ημικρανίες, υποχρηματοδοτούνται σε σχέση με το βάρος της νόσου (όπως μετριέται με τα έτη ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία).

Επιπλέον, η χρηματοδότηση που υπάρχει συχνά αγνοεί το γεγονός ότι πολλές καταστάσεις εκδηλώνονται διαφορετικά για τις γυναίκες και τους άνδρες, δημιουργώντας αποκλίσεις στα αποτελέσματα που είναι συνήθως χειρότερα για τις γυναίκες.

Το κλείσιμο του χάσματος στην υγεία θα απαιτήσει περισσότερες επενδύσεις για την κατανόηση των διαφορών που βασίζονται στο φύλο και για την αντιμετώπιση των ανεκπλήρωτων αναγκών των γυναικών. Περίπου το 95% της επιβάρυνσης για την υγεία των γυναικών προέρχεται από καταστάσεις που επηρεάζουν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Κατά μία έννοια, η αντιμετώπιση του χάσματος υγείας δεν είναι γυναικείο ζήτημα: έχει σημασία για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com